Şanlıurfa'nın Culha Kumaşı Yeniden Hayat Buluyor

Şanlıurfa'nın Culha Kumaşı Yeniden Hayat Buluyor

Haliliye Belediyesi, coğrafi işaretli culha kumaşından yapılan elbiseleri tanıttı, kadınlar için istihdam fırsatları yaratıldı.

Şanlıurfa'da Culha Kumaşı Tanıtıldı

Şanlıurfa'da, yok olmaya yüz tutan ve Haliliye Belediyesi tarafından yapılan çalışmalarla coğrafi işaret belgesi alınan culha kumaşından tasarlanan elbiseler düzenlenen bir etkinlikte tanıtıldı.

Culha Kumaşının Tarihi

Yüzyıllardan bu yana el dokuma tezgahlarında üretilen ve unutulmaya yüz tutmuş culha kumaşı, Haliliye Belediyesinin öncülüğüyle yeniden hayat buldu. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen "Dünden Bugüne Culha Dokumacılığı Projesi" dahilinde 10 dokuma tezgahının yer aldığı bir culha atölyesi kuruldu. Bu atölye, kadınlara istihdam imkanı sunarken, aynı zamanda culha kumaşının uluslararası moda dünyasında yer bulmasına yönelik çalışmaların da başlangıcını oluşturdu.

Culha Kumaşı ile Tasarlanan Elbiseler

Saf ipek, yün ve pamuk karışımından dokunan culha kumaşı, modacı Çiğdem Akın tarafından tasarlanan elbiselerde hayat buldu. Hazırlanan 18 elbise, Haliliye Belediyesi Geleneksel El Sanatları Merkezinde düzenlenen bir lansmanla tanıtıldı.

Destek ve İstihdam Vurgusu

Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat'ın eşi Fethiye Canpolat, etkinlikte yaptığı konuşmada, projenin ilk günden beri takipçisi olduğunu ve kadınlar için istihdamı her zaman desteklediklerini vurguladı. Canpolat, "10 dokuma tezgahının yer aldığı atölyemizi kurduk. Kentimizin değerlerine sahip çıkmayı sürdürüyoruz," ifadelerini kullandı.

Modacının Görüşleri

Modacı Çiğdem Akın, geleneksel kumaşın minimalist ve etnik stillere uygun şekilde modern yaşamla bütünleşebileceğine dikkat çekti. Akın, "Sürdürülebilirlik arayışında olan markalar için culha kumaşı, doğal dokusuyla öne çıkıyor. Geleneksel üretim teknikleriyle üretilen bu kumaştan günlük kıyafetlerden şık gece elbiselerine kadar geniş bir ürün yelpazesi tasarlamak mümkün," şeklinde konuştu.

Elbise Tanıtımı

Konuşmaların ardından, hazırlanan 18 elbise mankenler tarafından tanıtıldı.

Şanlıurfa'da, yok olmaya yüz tutan ve Haliliye Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalarla...

Şanlıurfa'da, yok olmaya yüz tutan ve Haliliye Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalarla coğrafi işaret belgesi alınan culha kumaşından tasarlanan kıyafetler tanıtıldı. Saf ipek, yün ve pamuğun dokuma tezgahında buluştuğu, tamamen el işçiliği ile şekillenen culha kumaşı, modacı Çiğdem Akın'ın tasarımlarıyla elbiselere dönüştü.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.