Gıda Perakende Sektörü Büyüyor
Gıda Perakendecileri Derneği'nin (GPD) düzenlediği 10. Ortak Gelişim Kongresi, 'Perakendenin Çoğaltan Etkisi' temasıyla İstanbul'da başladı. Kongrenin açılışında konuşan GPD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu, organize gıda perakendesinin 465 binin üzerinde istihdam sağladığını belirtti.
İstihdamda Önemli Artış Bekleniyor
ÖzPamukçu, ilk yarıda istihdam artışının yüzde 8 olarak gerçekleştiğini ve 2025 sonu itibarıyla 60 bin kişilik yeni istihdam artışı öngörüldüğünü ifade etti. Türkiye'de organize perakende sektörünün büyümesi, ülke ekonomisine katkı sağlamakta önemli bir rol oynuyor.
Gıda Harcamaları ve Pazar Büyüklüğü
2023 yıl sonu itibarıyla gıda perakendesi pazarının ciroda yüzde 80 artışla 2,85 trilyon lira seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor. Bunun içinde organize kanalın büyüklüğü ise 1 trilyon lira olarak değerlendiriliyor.
Personel Bulma Sorunu
ÖzPamukçu, organize perakende sektöründe bazı alanlarda personel bulmakta zorluk çeken üyelerin bulunduğunu ve bu sıkıntıları aşmak için çaba gösterdiklerini vurguladı. Çalışma koşulunun iyi olduğunu fakat algının henüz tam yerleşmediğini belirtti.
Perakendenin Ekonomik Etkisi
ÖzPamukçu, perakendenin 1 birim büyümesinin ülke ekonomisine 1,5-2 kat olarak yansıdığını ifade ederek, modern perakendenin gelişmesinin kayıtlı ekonomiyi büyüteceğini söyledi. Gıda firesinin ise Türkiye’de 43 milyar dolar seviyesinde olduğunu, bunun 15 milyar dolarının meyve sebzeden oluştuğunu kaydetti.
Kongre, açılışın ardından gıda perakendesi alanında uzmanların katıldığı panellerle devam edecek.
Gıda Perakendecileri Derneği'nin gıda sektörünü bir araya getirdiği 10. Ortak Gelişim Kongresi, "Perakendenin Çoğaltan Etkisi" temasıyla İstanbul'da başladı.