Bakan Şimşek: 2026'da Enflasyon Tek Hanelere Düşecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisi ve enflasyon hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Şimşek'ten Açıklamalar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'nin Washington DC kentinde gerçekleştirilen bir etkinlikte Türkiye'nin ekonomik durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bakan Şimşek, 2026'nın sonunda enflasyonun tek hanelere düşmesini beklediklerini ve bu süreçte uygulanan ekonomik programın etkili olduğunu aktardı.

Enflasyon Beklentileri

Şimşek, "2026'nın sonunda enflasyonun tek hanelere düşmesini öngörüyoruz. Enflasyon, uyguladığımız programa yanıt veriyor," dedi. Enflasyonun sadece baz etkisiyle değil, daha kalıcı bir şekilde düşeceğini vurgulayan Bakan, para politikasının etkilerinin görünmeye başladığını belirtti. Ayrıca, mali politikaların ve fiyatlama davranışlarının da iyileşmekte olduğunu ifade etti.

Cari Açık ve Rezervler

Bakan Şimşek, cari açığın daralmasına yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi: "Petrol ve doğal gaz üretimindeki artış, enerji dönüşümü ve sanayi politikaları sayesinde cari dengedeki iyileşmeyi kalıcı hale getiriyoruz. Bu, hem rezerv birikimine katkı sağlayacak hem de dış borcun milli gelire oranını düşürecek."

Yatırım Avantajları

Türkiye'nin yatırım için cazip bir ülke olduğunu belirten Şimşek, ülkenin büyük nüfusu ve yüksek kişi başına düşen geliri gibi avantajlarına vurgu yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin güçlü bir iş gücü piyasasına sahip olduğunu ve her yıl 1 milyondan fazla kalifiye iş gücünün yetiştiğini açıkladı.

Siyasi Olaylar ve Güvenlik

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'ne (TUSAŞ) yönelik terör saldırısına değinen Şimşek, bu durumun PKK'nın terör örgütü olduğunu ve barış istemeyen çevrelerin olduğunu gösterdiğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne yakınlığının her iki taraf için faydalı olacağını belirtti.

Ticaret Politikaları

ABD'deki ticaret politikaları hakkında yorum yapan Şimşek, Türkiye'nin etkilenebileceğini ancak Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin ticaret hacmini artıracağını ifade etti. Gümrük Birliği'nin hizmetler, kamu alımları ve tarım gibi alanları kapsayacak şekilde güncellenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Brookings Enstitüsü'nde düzenlenen etkinlikte, Türkiye'nin ekonomik görünümüne ilişkin detaylı bir sunum yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Brookings Enstitüsü'nde düzenlenen etkinlikte, Türkiye'nin ekonomik görünümüne ilişkin detaylı bir sunum yaptı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri