Denizciliğin Güçlenmesi İçin Hedefler Belirleniyor

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, deniz ticaretinin ve sektörün gelişimine yönelik planlarını Sakarya'da açıkladı.

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu'nun Denizcilik Vizyonu

Sakarya'da düzenlenen Deniz Ticaret Odası ve Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı'nda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ülke ticaretinin denizcilik sektörüyle olan ilişkisini vurguladı. Uraloğlu, "Ülke savunmamız için donanmamızın rolü neyse, ülke ticareti için de denizcilik sektörümüzün rolü tam olarak budur" dedi.

Deniz Ticaret Filosu ve Hedefler

Bakan Uraloğlu, Türk deniz ticaret filosunu yenileyerek 12 milyar tonu aşan dünya deniz ticaret hacminden daha fazla pay almayı hedeflediklerini belirtti. Deniz ticaret odalarının, sivil denizcilik sektörünün gelişmesine sağladığı katkılara dikkat çekti.

Yasal Düzenlemeler ve Yatırımlar

Denizciliği milli ve öncelikli bir sektör olarak gördüklerini ifade eden Uraloğlu, öncelikli olarak yasal düzenlemeler ve denetimlerin artırılmasıyla ilgili atılan adımları anlattı. "Limanlarımızın kapasitesini geliştirmek için attığımız adımlarla daha güçlü ve rekabetçi bir denizcilik sektörüne sahip olmanın gururunu yaşıyoruz" dedi.

Deniz Ticaretinin Büyümesi ve İstatistikler

Uraloğlu, 2023 yılında dünya deniz ticaretinin 12,3 milyar ton seviyesine ulaştığını ve Türkiye'nin dış ticaret hacminin yüzde 87,5'inin deniz yolu taşımacılığı ile gerçekleştiğini aktardı. Ayrıca, Türk bayrağının prestijinin arttığını ve filonun günümüzde 52,7 milyon detveyt tona ulaştığını belirtti.

Kruvaziyer Turizminde Yükseliş

Kruvaziyer turizminde de büyük bir artış yaşandığını vurgulayan Uraloğlu, 2024'ün 10 ayında limanlara uğrayan kruvaziyer gemi sayısının arttığını ve milyonlarca turisti ağırladıklarını ifade etti.

Yeni Yurt Dışı Ro-Ro Hatları

Uraloğlu, Tekirdağ'dan İtalya'ya yeni bir yurt dışı Ro-Ro hattı açmayı planladıklarını ve bu alanda taşıma miktarının büyük bir artış gösterdiğini belirtti.

Yeşil Dönüşüm ve Destekler

Denizcilikte yeşil dönüşüm için yürütülen çalışmalara da değinen Uraloğlu, sektöre toplamda 14,6 milyar liralık destek sağlandığını; bugüne kadar dört gemi için 7 milyon dolarlık teşvik verdiklerini açıkladı.

Fethiye-Karaot Projesi ve Yenilikler

Uraloğlu, Ege ve Akdeniz'de tekneler için imal ve çekek yerleri projelerinde önemli ilerlemeler kaydettiklerini vurgulayarak, 2002 yılında 41 olan yat limanı sayısının günümüzde 63'e ulaştığını ifade etti.

Sonuç ve Vizyon

Uraloğlu, Türkiye'nin denizcilik alanındaki hedeflerine ulaşmak için paydaşlarla işbirliği içinde çalışmaya devam edeceklerini belirtti. Elde edilen gelişmelerin sürdürülebilir bir denizcilik için önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu (ortada), Sakarya'nın Sapanca ilçesindeki bir otelde düzenlenen Deniz Ticaret Odası ve Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısına katıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu (ortada), Sakarya'nın Sapanca ilçesindeki bir otelde düzenlenen Deniz Ticaret Odası ve Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısına katıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri