Hazine Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında ücret düzenlemesinin artık enflasyon hedeflemesi esasına göre uygulanacağını geçtiğimiz günlerde açıklamıştı. Yeni düzenlemenin tüm emekliler için geçerli olmasını beklediğini belirten Şimşek, düzenlemenin ekim ayı içerisinde yapılabileceğini belirtti. Sosyal güvenlik uzmanı İsa Karakaş, enflasyon hedefi doğrultusunda belirlenecek memur ve emekli maaşlarının yanı sıra emekli maaşlarının ekim ayında artırılma ihtimalini değerlendirdi.
"HEDEF YÜZDE 5,5 FAKAT.."
"Gerçek enflasyonun hedefin yüzde bir üzerinde kaldığını görüyoruz."
İsa Karakaş, enflasyon hedeflemesinin Merkez Bankası verileri ve geçmiş yıllara ait hedef ve fiili enflasyon verilerinin yayımlanması üzerinden ele alınacağını belirtti. Karakaş, "Merkez Bankası'nın 2011 yılı verilerine baktığımızda hedef enflasyonun yüzde 5,5 olduğunu ancak fiili enflasyonun yüzde 10,4 olduğunu gördük. Merkez Bankası 2012'den 2022'ye kadar sürekli olarak yüzde 5'lik bir enflasyon hedefi belirledi. Ancak gelinen aşamada enflasyonun halen hedefin üzerinde olduğunu görüyoruz. Verilere baktığımızda 2012 yılında hedef oran %5, gerçekleşen oran %6,2, 2013 yılında gerçekleşen oran %7,4, 2014 yılında ise %8,2 olarak gerçekleşti." diye konuştu.
"BU SON 5 YILDA 4 KATTAN FAZLA"
"Geçtiğimiz 5 yılda 2018 hedefi yüzde 5 olmasıyla birlikte bunun 4 kattan fazla, yüzde 20,30’a kadar ulaştığını gördük." diyen İsa Karakaş, konuşmasında “Enflasyon hedefinin 2019'da yüzde 11,8, 2020'de yüzde 14,60, 2021'de yüzde 36,80 ve 2022'de yüzde 5 olduğunu ancak yüzde 64,27 seviyesinde yakalandığını görüyoruz." ifadelerini kullanırken hedef enflasyon oranının yakalanamaması durumunda enflasyon nedeniyle memur ve emeklilerin maaşlarında kesinti yapılacağını da söyledi.
EŞEL MOBİL SİSTEM TEKLİFİ
İsa Karakaş, son yılların verileri dikkate alındığında memur, emekli, kamu, özel sektör çalışanlarının enflasyona karşı korunması amacıyla “Esel Mobil Sistemi”nin kullanılabileceğini öne sürerek “Eşel mobil sisteminde özellikle enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde Enflasyon oranı arttığında çalışanların maaşları da orantılı olarak artacaktır. "Bu artan bir biçimde gerçekleşiyor." dedi. Karakaş, Eşel mobil sistem çalışanlarının enflasyonun yükselmesinden endişe duymayacağını, enflasyon arttığında maaş artışlarını otomatik olarak alacağını, böylece enflasyondan kaynaklanmış olan tüm kayıpların önüne geçildiğini aktardı.
EMEKLİLERİN TEMEL MAAŞI ARTABİLİR
Ekim ayında TBMM Genel Kurulu açıldığında emekli maaşlarının artırılabileceği ihtimalinden bahseden Karakaş, nisan ayında asgari emekli maaşının kademeli artışlarla 7 bin 500'e çıkarıldığını hatırlatarak nisan ayında uygulanan kademeli artış gibi yeni kademeli artışın da ekim ayında gerçekleşebileceğini vurguladı. Karakaş, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Bakan Şimşek'in son açıklamasının ardından ekim ayında bir artış olursa bu artış sadece maaşı düşük olan emekliler için geçerli olacak. 7 bin 500 liranın altında. Bunun sonucunda maaşı 7.500 liranın üzerinde olan emeklilere maaş artışı yapılmayacağı beklentisi de arttı. 1 Ekim'de Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldığında, TBMM'ye sunulacak kapsamlı yasa tasarısında temel maaşın 7 bin 500 lira artacağını söyleyebiliriz"
“EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI 10 BİN LİRA YAKIN OLMALI”
İsa Karakaş, haziran ayında asgari ücret miktarı ve en düşük emekli maaşını da açıklayarak, “Haziran ayına baktığımızda asgari ücretin 8 bin 500 lira, en düşük emekli maaşının 8 bin 500 lira, en düşük emekli maaşının da 7 bin 500 lira olduğunu görmekteyiz. Yani en düşük emekli aylığı asgari ücretin yüzde 88'ine denk geliyor. Yalnızca asgari ücret baz alındığında emeklilerin ücretlerinin korunabilmesi için en az yüzde 88'lik bir artışa ihtiyaç var. Bundan yola çıkarak şu an asgari ücretin 11 bin 400 olmasıyla asgari emekli aylığının da 10 lira civarında olacağını söyleyebiliriz." dedi.