Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan KDV iddialarına açıklama

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan bir basın açıklamasında "KDV oranlarını artırma yetkisi Cumhurbaşkanındadır. KDV bildirim veya tebliğ yoluyla artırılamaz." şeklinde ifadeler kullanıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından KDV oranlarının artırıldığı iddiaları hakkında bir basın açıklaması yayımlandı. Bakanlık, sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Geçtiğimiz günlerde KDV'ye ilişkin hazırladığımız Yönetmelik Tebliği'ne istinaden KDV oranlarında artış olduğu görüldü ve vergi oranlarındaki artışın mal ve hizmetler itibarıyla KDV oranları bulunanlar listesi kaydırılarak uygulanacağına dair haberler geldi. Vatandaşlarımızın doğru bilgilerle bilgilendirilmesi adına aşağıdaki açıklamaları yapmamızın gerekli olduğuna inanıyoruz..

KDV ORANI NASIL BELİRLENİYOR?

 KDV Kanunu'nun verdiği yetkiler çerçevesinde KDV oranları, mevcut ekonomik ve sosyal koşullar dikkate alınarak Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmektedir. Şu anda mal ve hizmetler için üç farklı fiyat uygulanıyor. Temel gıda ürünleri de dahil olmak üzere 1 No'lu Listedeki ürünler için vergi oranı %1'dir. Yiyecek ve içecek, sağlık, eğitim, tekstil ve konaklama şeklinde bazı mal ve hizmetler konusunun yer aldığı 2 No'lu Listede yer alan mallarda bu oran yüzde 10'dur. Bu iki kategoriye girmeyen mal ve hizmetler %20 genel vergi oranına tabidir.

KDV BEYANINA İLİŞKİN DÜZENLEMELERE NEDEN İHTİYAÇ VAR?

Yiyecek-içecek sektöründeki bazı restoran ve kafelerle ilaç dışında çeşitli ürünler satan eczanelerin fiyat farklılıklarından yararlanarak adil rekabeti bozduğu belirlendi. Fiyatları KDV dahil olarak belirlenip reklamı yapılan restoran veya kafelerin yemek hizmeti karşılığında %10 KDV alması gerekirken, bu hizmetin yerine bireysel et, içecek, meyve suyu ve benzeri ürünler satıyormuş gibi gösterilerek %1 KDV tahsil edilmektedir. Birincisi, bir piyasa gibidir ve insanların %10 oranında KDV ödemesi gerekmektedir. Fiş veya faturalarda alınan %10 KDV tutarını %1 olarak temsil ettikleri görülmüştür.

Aynı şekilde ilaç ile benzeri tıbbi ürünleri %10 KDV oranıyla satan eczaneler ile besin takviyeleri içeren ürünleri de %1 KDV oranıyla satan eczaneler, tüm satışlarını gıda içeren ürünler olarak sunarak firma kişilerinden her zaman %10 KDV tahsil etmektedir. Takviyeler, KDV dahil belirli bir fiyata satılsalar bile, Devlete vermediklerini gördük. Artmaya devam eden bu örnekler dikkate alınarak, suiistimallerin önlenmesi ve konuyla ilgili tereddütlerin giderilmesi amacıyla konuyu açıklığa kavuşturacak bir basın açıklaması hazırlandı.

TEBLİĞ İLE BİRLİKTE KDV ORANLARI ARTIRILDI MI?

KDV'yi artırmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir. KDV bildirim yoluyla artırılamaz. Bu nedenle Tebliğde fiyat artışı yapılmamıştır. Yemek hizmeti veren firmalar gıda ürünleri satmazlar ancak müşterilerine bu ürünlerden hazırlanan yemek veya içecekleri hizmet olarak sunarlar. Bu hizmette tuz, karabiber, havlu, ıslak havlu veya çay veya kahve için ayrı bir fiyat verilmemektedir.

Bu hizmetlerin tamamı yemek hizmetinin bir parçası olduğundan hizmet bedeli toplam maliyet üzerinden belirlenmekte olup KDV oranı %10'dur. Müşterilere sundukları menülere KDV dahil fiyatlar dahildir ve müşterilerden menü tutarı üzerinden %10 KDV tahsil etmektedir. Düzenlenen makbuz veya faturada KDV oranının doğru belirtilmesi halinde vatandaşın ödediği vergi tutarı Hazine'ye aktarılacak. Aksi takdirde güvenli bir arkadaşlıkta kalır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi KDV oranlarının suiistimalinin önlenmesine yönelik Tebliğ'in yayımlanmasıyla;

Lokanta, kafe, fırın gibi catering hizmeti veren işletmelerin hazırlayıp servis ettikleri yiyecek ve içeceklerle dışarıdan alıp orada sattıkları diğer ürünler üzerinden yüzde 10 KDV uygulayacakları açıkça belirtilmiştir."


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri