İTO'dan, artan vergiler ve SGK üst limiti hakkında yeni düzenleme talebi!

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) aşkanı Şekib Avdagiç, vergi artışları, SGK üst limit ve kıdem tazminatına ilişkin düzenlemelerin yeniden gözden geçirilmesiyle ilgili talepte bulundu.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmesini yaptı. Avdagiç, 2023 Temmuz ayında 12 ayda asgari ücretin 2022 Temmuz ayına oranla yüzde 107 arttığını, ilgili dönemde Devletin açıkladığı TÜFE artışının ise yüzde 40 olduğunu hatırlatarak, "Aksi bir deyimle asgari ücretimiz asgari ücrettir. reel olarak %67 arttı Tüm düzenlemeler makro etki analizinin yapılarak değerlendirmemiz gerekiyor Net asgari ücreti makul buluyoruz. Ancak bu aşamada beklentilerimizde üç temel konu var" dedi.

VERGİ DİLİMLERİ İÇİN DÜZELTME YAPILMASI GEREK"


"Vergi geliri segmentlerini hızlı bir şekilde ayarlamamız gerekiyor. Şu anda, vergi gelirlerinin büyüme oranı enflasyonun ve asgari ücret artış oranının çok gerisinde. 2000 yılında, gelir vergilerinin ilk turu gelir vergilerinin ilk turuydu" diye konuşan İTO Başkanı Avdagiç, konuşmasında "Şimdi Temmuz ayında bu miktar asgari ücretin 6,1 katına kadar düşmnüştür. İnsanlar asgari ücreti alırken, bunu asgari ücret bedeli olarak düşünmemek gerekir. Tüm çalışanların gelirine ve işverenin giderlerine bakmak zorundasınız. 1 Ocak'ta toplam 60 bin lira maaş alan bir çalışan, vergi dilimindeki puanını dikkate alırsak, 1 Temmuz'da asgari ücrete eşit yüzde 35 zam alacak. Ancak ikinci yarıyıl net maaşı birinci yarıyıl maaşına eşit değildir. Vergi dilimi o kadar hızlı devrede ki, brüt ücretteki %35'lik artışa rağmen çalışanların net geliri aynı kalıyor. Bu nedenle vergi dilimlerini sadece asgari ücret değil, özellikle diğer vergi dilimlerini de dikkate alarak son 10-15 yıldaki kayıpları dengeleyebilecek şekilde değiştirmemiz bizim için önemli” ifadelerini kullandı.

"SGK PARASI ABARTILI BİR RAKAM"

Bir diğer sorunun ise SGK üst sınırı olduğunu söyleyen Avdagiç, SGK üst limit oranları asgari ücretin 5 katıydı, sonra 6,5 ​​katına ve ardından 7,5 katına çıktı. Şu anda SGK ikramiyesi var. 100 bin lirayı geçtiği görülüyor. Bir çalışan yaklaşık 100.000 lira maaş alıyor. İşveren payı kendi maaşından %14, işveren indirimine göre %15.5, sigortalı toplam işsizlik %32.5, 100.000 lira alan işçi SGK'ya 32 bin 500 lira ödüyor, bu abartılı bir rakamdır.

“HİZMETLERİN TAZMİNATI MUTLAKA DEĞİŞTİRİLMELİ”

Öte yandan Avdagiç, konuşmasını "Kıdem tazminatına ilişkin yönetmelik revizyonu gibi üç konuyu ciddiye alıyoruz" ifadeleriyle sonlandırdı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri