Yeşil Dönüşüm ve Yatırım Fırsatları
Türkiye, yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji sepetindeki payını arttırmayı hedeflerken, bu süreçte büyük yatırım fırsatları sunuyor. Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Ekonomi ve Özel Sektörün Geliştirilmesinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Susan M. Lund, Türkiye’nin ilerleyen yıllarda yeşil dönüşümle ciddi miktarda yabancı yatırım çekme potansiyeline sahip olduğunu vurguluyor.
Yatırım Danışma Konseyi'nin Önemi
28 Eylül'de İstanbul'da yapılacak Yatırım Danışma Konseyi toplantısında, Türkiye'nin yatırım ortamı hakkında stratejiler belirlenmesi planlanıyor. Lund, ülkenin özellikle ihracata yönelik sektörlerde daha fazla doğrudan yatırım çekmeyi hedeflediğini ifade etti.
Ekonomik İstikrar ve Yeni Fırsatlar
Türkiye'deki yüksek enflasyona karşı alınan ekonomik istikrar tedbirleri, imalat, iklim girişimleri, KOBİ finansmanı ve dijital altyapı gibi alanlarda yeni fırsatlar doğurdu. Ayrıca, teknoloji transferleri ve inovasyon teşviki gibi konuların da toplantıda ele alınacağı belirtildi.
Yenilenebilir Enerji Yatırımları
Lund, 2022 ve 2023'te yenilenebilir enerjiye yapılan toplam 336 milyar dolarlık yatırım projeleri olduğunu aktararak, Türkiye'nin de bu tür yatırımlar için elverişli bir ortam oluşturması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası standartlara uygun hale gelmesi, daha fazla yatırımcı çekilmesine yardımcı olacaktır.
Türkiye'nin Dinamik Potansiyeli
Türkiye, genç ve dinamik bir işgücüne sahip olup, imalat, teknoloji, elektrikli araçlar ve sağlık sektörlerinde dünya standartlarında şirketlerle dolu. Hızlı kentleşme ile birlikte altyapı sektöründe ise umut verici fırsatlar mevcut.
Gelecek Vaat Eden İşbirlikleri
IFC, Türkiye'deki büyük ölçekli enerji projelerine finansman sağlamada önemli bir rol oynuyor. Lund, projeler için uzun vadeli borç finansmanı kullanan şirketlerle ortaklıklar geliştirilebileceğini kaydetti.
Yabancı Yatırımların Yeniden Canlandırılması
Türkiye’nin doğrudan yabancı yatırım çekimini canlandırmak için özel sektör dostu bir iş ortamı oluşturulmasına ihtiyaç olduğunu belirten Lund, düzenleyici yüklerin azaltılması ve makroekonomik istikrarın sağlanması gerektiğini ifade etti. Örneğin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yapılan iş birliği, otomotiv sektörüne yönelik pilot projelerin geliştirilmesine odaklı.
Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Ekonomi ve Özel Sektörün Geliştirilmesinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Susan M. Lund, Türkiye'nin, enerji sepetinde yenilenebilir kaynakların payını artırma hedefine ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.