Uzay Ekosistemindeki Gelişmeler ve İşbirlikleri SAHA EXPO'da Tartışıldı

Uzay teknolojileri alanında uzmanlar, SAHA EXPO'da uluslararası işbirliklerini ve Türkiye'nin projelerini değerlendirdi.

Uzay Ekosisteminin Gelişimi ve Uluslararası İşbirlikleri

Uzay teknolojileri alanında öne çıkan uzmanlar, SAHA Expo’da düzenlenen panelde uluslararası işbirliklerinin ve gelişim fırsatlarının üzerinden geçti. Bu etkinlik, Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul tarafından Cumhurbaşkanlığı himayesinde, 6 bakanlıkla birlikte organize edildi. Anadolu Ajansı ise global iletişim ortağı olarak fuara destek verdi.

Panelde Öne Çıkan Temalar

Etkinlikte “Uzay Ekosisteminin Gelişimi ve Uluslararası İşbirliği Fırsatları” başlık panel, uzman isimlerin katılımıyla gerçekleştirildi. TÜBİTAK UZAY Enstitüsü Müdürü Mehmet Nefes, konuşmasında TÜBİTAK UZAY’ın uydu alanındaki birikimini vurguladı. Uzay çalışmalarına BİLSAT ile başladıklarını ifade eden Nefes, ardından RASAT, GÖKTÜRK-2 ve İMECE projeleriyle devam ettiklerini açıkladı.

Nefes, "Her projede yerli üretim oranını artırıyor, teknolojik kapasitelerimizi geliştiriyoruz" diyerek ülkenin uzay alanındaki ihtiyaçlarına milli Ar-Ge projeleri ile yanıt verdiklerini belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin uzaya astronot gönderme sürecinin desteklenmesi için 40 kişilik bir ekip oluşturulduğunun altını çizdi.

Türkiye Uzay Ajansı'nın Gelecek Vizyonu

TÜBİTAK’ın yanı sıra Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yusuf Kıraç, 2026 yılında Antalya’da gerçekleşecek olan dünyanın en büyük uzay kongresi IAC ile uluslararası işbirliklerinin güçleneceğini ifade etti.

AXIOM Space ve Uzay Misyonları

AXIOM Space Uluslararası İşbirliği Direktörü Necmettin Kaymaz, şimdiye kadar gerçekleştirilen üç insanlı uzay misyonunun ardından dördüncüsünün gelecek yılın ortalarında yapılacağını duyurdu. Kaymaz, "Bu projeler aracılığıyla Türkiye dahil 8 ülkenin temsil edildiğini" belirtti ve üç yeni ülkenin astronotlarının katılacağı bilgilerini paylaştı.

Türksat'ın Hedefleri

Türksat Genel Müdür Yardımcısı Selman Demirel, Türksat’ın üç yörüngede 5 aktif uydusunun bulunduğunu ve bu sayının Türksat6A ile 6’ya yükseleceğini kaydetti. Türkiye'nin uzay alanındaki uluslararası işbirlikleri için bu gelişimin çok önemli olduğunu vurguladı. Türksat6A'nın 50 derece doğu yörüngesindeki testlerinin devam ettiğini belirtti.

Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul tarafından Cumhurbaşkanlığı himayesinde organize edilen, 6 bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının desteklediği, Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı, ikinci gününde panellerle devam ediyor. AXIOM Space Uluslararası İşbirliği Direktörü Necmettin Kaymaz (sol 3), TÜBİTAK UZAY Enstitüsü Müdürü Mehmet Nefes (sağ 2) ve Türksat Genel Müdür Yardımcısı Selman Demirel (sağda) etkinlik kapsamında düzenlenen "Uzay Ekosisteminin Gelişimi ve Uluslararası İşbirliği Fırsatları" başlıklı panele katılarak konuşma yaptı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri