Bitki çaylarındaki büyük tehlike: Vücudunuzu zehirleyebilir

Genellikle bitki çayları kullanarak hastalıklarla doğal yollarla savaşmaya çalışıyoruz. Ancak bitki çayları bazı ilaçlarla etkileşime girerek olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Konunun uzmanı Türkan Özer, "Bazı bitki çaylarının ilaçlarla etkileşime giriyor ve bu da ilaçların aslında yan etkilerinin artmasına yol açabiliyor." dedi.

Uzman Türkan Özer'e göre zerdeçal bağışıklığı güçlendirmekle kalmıyor hatta kansere karşı da anti-kanser özelliği taşıyor. Zerdeçal hakkında önemli, bilgiler paylaşan Özer, "Zerdeçal safra akışını zorlaştırabilir. Safra taşı olan kişiler zerdeçal kullanmamalıdır. Ayrıca zerdeçal tüketiminizi 1 çay kaşığı ile sınırlayın. Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler zencefil kullanırken dikkatli olmalıdır. Kan inceltici ilaç kullanan kişiler çok fazla zencefil çayı içerse zencefil tehlikeli olabilir çünkü kan incelmesini teşvik eder" diye konuştu.


Yeşil çayın birçok faydası iyi biliniyor ve kadınlar özellikle diyet yaparken kullanıyor. Yeşil çay K vitamini açısından çok zengindir ancak felce neden olabilir. "K vitamini açısından zengin olan yeşil çay, K vitaminiyle birlikte kanı koyulaştırır. Kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız yeşil çay kanın pıhtılaşmasına neden olabilir. Bu pıhtılaşma etkisi sayesinde yeşil çay felç durumlarına neden olabilir. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin yeşil çay kullanmaması gerekmektedir.

"Adaçayı ve kekik çayına dikkat"

Sakinleştirici kullanan kişiler adaçayı kullanırken dikkatli olmalı, tansiyon ilacı kullanan kişiler ise kekik çayı kullanırken dikkatli olmalıdır.

Türkan Özer, tansiyonu düşüren kekik çayının, tansiyon ilaçlarıyla birlikte alınarak tansiyonun daha da düşürülmesi sağlayabileceğini belirterek, "Sakinleştirici kullanan kişilerin birlikte adaçayı içmesi ilacın etkinliğini artırır. Adaçayı çayı düşüklere sebep olabileceğinden özellikle hamilelere önerilmez." dedi.

Özxer konuşmasının devamında ayrıca "Ekinezya çayı karaciğer yoluyla atıldığı için doğum kontrol hapı veya kolesterol ilacı kullanan kişilerde yan etkilere neden olabilir. "Daha az kullanmak bir avantajdır" ifadelerini kullandı.


"Bitki çaylarının aşırı tüketiminin neden olduğu zararlar"

Kafein içeriği: Bazı bitki çaylarının özellikle yeşil çay ile siyah çay gibi türler kafein içerebilir. Çok fazla kafein uyku bozukluklarına, sinirliliğe, huzursuzluğa ve kalp çarpıntısına neden olabilir.

Mineral eksiklikleri: Bazı bitki çayları minerallerin vücutta emilimini engelleyebilir. Bunların arasında demir, çinko ve kalsiyumun emilimi gelmektedir. Uzun süreli aşırı tüketim mineral eksikliklerine neden olabilir.

Hamilelik ve emzirme dönemindeki riskler: Bazı bitki çayları rahim kasılmalarına neden olabileceğinden hamilelik ve emzirme sürecinde alınmamalıdır. Adaçayı gibi bazı çayların hamilelik sırasında önerilmemektedir.

Diğer ilaçlarla etkileşimler: Bazı bitki çaylarının çok fazla alınması durumunda reçeteli ilaçlarla etkileşime girerek onları daha fazla veya daha az etkili hale getirebilir. Bu sağlık sorunlarına neden olabilir.

Alerjik reaksiyonlar: Bazı kişilerin belirli bitki çaylarına karşı alerjik reaksiyonları olabilir. Bu reaksiyonlar hafif deri döküntüsünden şiddetli anafilaksiye kadar değişir.

Mide sorunları: Bitki çaylarının aşırı tüketimi mide rahatsızlığına, şişkinliğe, mide kramplarına, ishal gibi durumlara neden olabilir.

Zehirli bitkiler: Doğal olarak yetişen bitkilerden elde edilen çay içilmez ve zehirli olabilir. Yanlış toplanan veya tanımlanan bitkilerden yapılan çayın içilmesi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Bağımlılık: Kafein içeren bitki çaylarının düzenli tüketimi bağımlılık yaratabilir. bu da çayın bırakılması sırasında baş ağrısına, sinirlilik ile diğer semptomların görülmesine neden olabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri