İşitme Kaybı İçin Umut Verici Gelişmeler
Miami Üniversitesi Klinik Genetik Anabilim Dalı'nın başkanı Prof. Dr. Mustafa Tekin, işitme kayıplarında genetik tedavi yöntemlerinin hastalar için umut kapısı açtığını açıkladı.
Etkinliği Kanıtlanan Gen Tedavisi
Trakya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen "İç Kulak Hastalıklarında Preklinik, Klinik ve İnovatif Yaklaşımlar Multidisipliner Sempozyumu"na katılmak üzere Edirne'de bulunan Tekin, doğuştan gelen işitme kayıplarının %50'sinden fazlasının genetik nedenlerden kaynaklandığını ifade etti.
Tekin, ayrıca farklı hastalıklarda kullanılan gen tedavisi yönteminin, işitme kaybı yaşayan bireylerde de kullanılabilir olmasının sevindirici olduğunu vurguladı. Hayvan deneyleri başarıyla gerçekleştirilmiş olup, insanlara uygulanmaya başlandığını belirtti.
OTOF Geninin Rolü
Prof. Dr. Tekin, "İşitme kaybı yaşayanlar için genetik tedavi bir umut olmaya başladı. Uzun zamandır çalışılıyordu ve bu sene ilk olumlu örnekleri aldık. Henüz çok küçük bir hasta grubunda etkili. OTOF olarak bilinen tek bir gen, tüm işitme kayıplarının %5'ini kapsıyor" dedi.
Çalışmaların Hızla İlerlemesi
Tekin, gen tedavisi ile ilgili çalışmaların hızla ilerlediğini vurgulayarak, işitme kaybına yol açan diğer genlere yönelik araştırmaların da sonuç vermeye başlayacağını aktardı. Bu süreçte işitme kaybı olan bireylerde çalışmayan veya bozuk olan genin, bir virüs aracılığıyla kokleaya enjekte edildiğini belirtti. Bu yöntem sayesinde bozuk genin yerini alarak gereken fonksiyonu sağladığını sözlerine ekledi.
Her ne kadar henüz sadece bir gen üzerinde başarılı olunmuş olsa da, zaman içinde diğer genlerle gerçekleştirilecek çalışmaların da umut verici olduğunu bildirdi. "Umutlu olmak için çok neden var" diyerek sözlerini tamamladı.
Miami Üniversitesi Klinik Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tekin, konuya ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.