Halsizlik ve iştahsızlık kanserin ilk belirtisi olabilir

Kanserin sinsi belirtilerine dikkat! İlk zamanlarda kendini bu şekilde gösteriyor! Ayrıntılar haberimizde...

Dünya Kanser Günü'nde Emsey Hospital Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Emin Gökhan Kandemir, kanserin türüne ve yerine bağlı olarak değişen belirtiler konusunda önemli uyarılarda bulundu. Kandemir, kanserin sinsi belirtilerine dikkat çekerek, insanların her şeyin farkında olması gerektiğini vurguladı.

Kandemir, kanserin belirtilerinin tümörün yerleşimine bağlı olarak değişebileceğini belirtti. Örneğin, akciğer kanserinin öksürük ve nefes darlığı gibi belirtilerle ortaya çıkabileceğini ifade eden uzman, aynı zamanda vücudun herhangi bir yerindeki şişlik ve ağrıyla da karşılaşılabileceğini söyledi. Bu belirtilerin köken aldığı organa veya metastaz yaptığı yerlere bağlı olarak değişiklik gösterebileceğine dikkat çeken Kandemir, bazen belirli bir aşamaya gelinceye kadar kanserin kendini göstermediğini ekledi.

Prof. Dr. Kandemir, kanserin sinsi belirtileri arasında halsizlik, iştahsızlık gibi durumların da bulunduğunu vurgulayarak, "Ateş bile tek başına kanser belirtisi olabilir. Bu yüzden insanlar her şeyin farkında olmalıdır" dedi.

Kanserin dünya genelinde önemli bir sağlık sorunu olduğuna işaret eden Kandemir, sigara ve alkol gibi çevresel faktörlerin yanı sıra genetik özelliklerin de kanserin gelişiminde etkili olduğunu belirtti. Akciğer kanserinin dünya genelinde birinci sırada yer aldığını söyleyen uzman, Türkiye'de ise erkeklerde akciğer kanserinin, kadınlarda ise meme kanserinin öne çıktığını ifade etti.


Tedavi sürecinde yaşın önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Kandemir, günümüzde cerrahi tedavi, kemoterapi, radyoterapi gibi klasik yöntemlere ek olarak hedefe yönelik tedavilerin ve immünoterapilerin kullanıldığını belirtti. Teknolojik gelişmelerin kanser tedavisindeki yöntemleri olumlu yönde etkilediğini söyleyen uzman, yeni nesil dizileme yöntemiyle genetik testlerin kanser tedavisinde daha kişiselleştirilmiş ve etkili sonuçlar sağladığını ifade etti.

Son istatistiklere göre dünya genelinde yılda yaklaşık 20 milyon yeni kanser vakasının teşhis edildiğini ve bunlara bağlı yaşam kaybının ise 10 milyon civarında olduğunu belirten Kandemir, Türkiye'de yılda yaklaşık 250 bin yeni kanser vakası görüldüğünü ve kansere bağlı yaşam kaybının 126 bin civarında olduğunu aktardı.

Kandemir, kanserden korunmanın önemine vurgu yaparak, herkesin kendi veya ailesindeki risk faktörlerini bilmeleri gerektiğini, erken teşhisin ise tedavi şansını artırdığını söyledi. Kontrollerin belirli yaşlarda yapılmasının önemine değinen uzman, meme kanseri, prostat kanseri, kalın bağırsak kanseri gibi tarama programlarına katılmanın önemini vurguladı.

Dünya Kanser Günü'nde bilinçlenmenin ve farkındalık yaratmanın büyük önem taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Kandemir, hastaların yapması gerekenler konusunda bilgilendirilmesinin ve bu bilgilendirmenin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri