Kulak Temizleme Çöpleri İşitme Kaybına Yol Açabilir

Pamuklu kulak çöplerinin zararları ve işitme kaybı riski üzerine uzman görüşü.

Kulak Temizleme Çöplerinin Zararlı Etkileri

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Emre Ocak, pamuklu kulak temizleme çöplerinin işitme kayıplarına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Kulağın Kendini Temizleme Özelliği

Edirne'de düzenlenen bir sempozyumda açıklamalarda bulunan Ocak, kulağın kendi kendini temizleyen bir organ olduğunu ifade etti. "Kulak çöpleri, temizliğin aksine daha fazla kulak tıkanıklığına yol açmaktadır," dedi.

Yanlış Anlamalar ve Kulak Kiri

Ocak, kulak çöpü kullanan kişilerin, kulağını temizlediğini düşündüğünü ancak yanlış bir işlem yaptığını vurguladı. "Gözüken kirlerin bir kısmı alınsa da, kirlerin büyük bir kısmı içeri doğru itilmekte. Bu durum, kulak kiri içeride topaklaşmasına ve daha fazla tıkanıklığa neden olmaktadır," şeklinde konuştu.

Gözden Kaçan Tehlikeler

Doç. Dr. Ocak, kulak çöpü kullanımının ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti: "Kulak çöpünü insanlar sıklıkla içeriye ittiriyorlar ve dış kulak yolunu yaralayabiliyorlar. Bu da enfeksiyon ve işitme kaybına neden olabiliyor."

Uzman Tavsiyesi

Ocak, kulak tıkanıklığı hissi olan kişilerin bir kulak burun boğaz uzmanına danışması gerektiğini belirterek, "Kulağın içine hiçbir cisim sokmayın ve kesinlikle toplu iğne gibi nesneleri kullanmaktan kaçının," tavsiyesinde bulundu.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Ocak, pamuklu kulak temizleme çöplerinin işitme kayıplarına yol açabildiğini söyledi. Ocak, AA muhabirine, açıklamada bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri