2025'te Dünya Nüfusunun Üçte İkisi Su Kıtlığı ile Karşılaşacak
Namık Kemal Üniversitesi'nden Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Feda Aral, küresel ısınmanın etkisiyle temiz su kaynaklarının azalmasına dikkat çekerek, Türkiye'nin de bu sorundan etkileneceğini söyledi.
Su Tasarrufu İçin Hızla Adım Atılmalı
Aral, Çorlu'da düzenlenen Trakya Su Çalıştayında yaptığı açıklamada, su tasarrufu konusunun acil bir mesele olduğunu belirtti. Yer altı su kaynaklarının tasarruflu kullanılması gerektiğini vurgulayan Aral, "Küresel ısınma ve endüstrileşme sonucu temiz su kaynakları giderek azalıyor. Dünya Bankasının tahminlerine göre, 2025 yılında dünya nüfusunun üçte ikisi, temiz ve içilebilir suya erişim sağlayamayacak," dedi.
Yer Altı Sularının Korunması Gerekiyor
İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. İrfan Yolcubal da, yer altı su kaynaklarının plansız bir şekilde kullanıldığını belirtti. Yolcubal, "Trakya, zengin yer altı su kaynaklarına sahipken, bu kaynakların doğru şekilde yönetilmemesi nedeniyle zor durumda. Tarım sektörü en fazla su tüketen alan fakat bu konuda çiftçilere de sorumluluklar düşüyor. Suyun verimli kullanımı konusunda bilinçlenmemiz gerekiyor," şeklinde konuştu.
Su Kaynaklarının Geleceği Belirsiz
Türkiye'nin yıllık yer altı su potansiyelinin 18 milyar metreküp olduğunu açıklayan Yolcubal, bu suyun yüzde 76'sının tarımda kullanıldığını belirtti. İçme suyunun yüzde 45'inin yer altı kaynaklarından temin edildiğini, kalan kısmının ise farklı kaynaklardan sağlandığını ifade etti. "Bu kaynakları maalesef israf eder gibi kullanıyoruz," dedi.
Tekirdağ'da bir otelde "Trakya Su Çalıştayı" düzenlendi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Feda Aral, burada konuşma yaptı.
Tekirdağ'da bir otelde "Trakya Su Çalıştayı" düzenlendi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Feda Aral, burada konuşma yaptı.