26. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali Şehre Renk Katıyor

Dünya genelinden kukla sanatçılarının katıldığı festival, 3 Kasım'a kadar devam edecek.

26. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali Başladı

Dünyanın farklı köşelerinden kukla sanatçılarının bir araya geldiği 26. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, 3 Kasım'a kadar sürecek.

Cengiz Özek: ''Karagöz'ün Dünya Çapındaki Etkisi''

Festivalin sanat yönetmeni Cengiz Özek, açılışını Turşucuzade Konağı Sıbyan Mektebi'nde gerçekleştirdiklerini belirtti. Özek, uluslararası Karagöz gösterimlerinden elde ettikleri yoğun ilginin, festivalin hayata geçirilmesindeki önemli bir sebep olduğunu ifade etti. Karagöz'ün sadece Türkiye'de değil, Balkanlar ve Kuzey Afrika gibi geniş bir coğrafyada da tanındığını dile getiren Özek, bu kültürel mirasa duyulan merakın festivalin oluşumunu hızlandırdığını vurguladı.

Bu Yıl Daha Sade Bir Festival

Sanat yönetmeni Özek, her yıl için belirledikleri tema doğrultusunda bu yılki festivali maddi zorluklar ve savaş gibi olumsuz gelişmeler sebebiyle daha sade bir şekilde gerçekleştirdiklerini açıkladı. Savaşların, Karagöz sanatını ve onu temsil eden kişileri tehdit ettiğini kaydeden Özek, sözlerine şöyle devam etti:

''Bu savaş, hem Karagöz'ü olanları hem de bu kültürü yaşatan eski ustaları yok ediyor. Şu anda savaşın yaşandığı Lübnan'da, 21. yüzyılın sonuna kadar Karagöz sahnelenmeye devam ediyordu. Fakat şu an orada bu değerli kültürel birikim yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.''

Kukla Sanatı ve Karagöz'ün Geleceği

Özek, Türkiye’deki kukla sanatının gelişimini değerlendirirken, ''İpli kukla'' alanının yeterince gelişmediğine dikkat çekti. Özek, yurtdışından gelen kukla ustalarının 25 ip ile kukla oynattığını belirtirken, Türkiye'de hala altı iple kukla oynatıldığına vurgu yaptı.

''Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte halk evlerinin Karagöz'e sahip çıkması, devrimleri anlatmak için bu sanatın kullanılmasıyla sonuçlandı. Bu da seyircilerin Karagöz'den uzaklaşmasına yol açtı.''

Festivalin Programı

Festivalde bu yıl dikkat çeken performanslar arasında, Hong Kong'dan Cheung Chun Fai'nin geleneksel Çin kuklası gösterisi, İspanya'dan Hilarilar Marionetas grubunun ''The Bellhop'' oyunu, İtalya'dan Teatro Verde'nin ''Cep Sirki'', Meksika'dan Compania Banyan de Marionetas'ın ''Kaplan'' ve ''Kathputli'' gösterileri yer alıyor. Ayrıca Türkiye'den, Cengiz Özek'in ''Eşek Karagöz'', Ercan Sönmez'in ''Ulu Çınar'', Murat Karahüseyinoğlu'nun ''Venedik Taciri'' ve Emre Tandoğan'ın ''Yara'' oyunları da sahnelenecek.

Festival kapsamında ayrıca sekiz yaş üstü çocuklar için ''Gölge Kuklası'' ve yetişkinlere yönelik Karagöz figürü yapım atölyeleri sunulacak.

Gösterimler, Turşucuzade Konağı Sıbyan Mektebi'nin yanı sıra Akbank Sanat, Beyoğlu Belediyesi Bilim İstanbul, Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi ve Mall of İstanbul'da gerçekleştirilecek. Festivalle ilgili detaylı bilgiye ve programa www.istanbulkuklafestivali.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Bu yıl 6 ülkeden 11 farklı oyunun yer aldığı "26. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali"nin açılışı, Turşucuzade Konağı Sıbyan Mektebi'nde gerçekleştirildi.

Bu yıl 6 ülkeden 11 farklı oyunun yer aldığı "26. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali"nin açılışı, Turşucuzade Konağı Sıbyan Mektebi'nde gerçekleştirildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri