Akdeniz Üniversitesi'nde Doğal Biyopestisit Üretimi

Akdeniz Üniversitesi, bitkisel atıklardan doğal biyopestisit geliştirdi.

Akdeniz Üniversitesi'nde Çevre Dostu Biyopestisit Üretildi

Akdeniz Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bir çalışma ile bitkisel atıkların değerlendirilmesi sonucu bitki zararlılarına karşı etkili biyopestisit elde edildiği bildirildi.

Çalışmanın Detayları

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nın Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü, Bitki Koruma Bölümü, Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü ile Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Çevre Koruma Teknolojileri Bölümü öğretim üyeleri işbirliği içinde bu projeyi geliştirdi.

Makalenin başlığı, "Mısır Saplarından Elde Edilen Torefikasyon Sıvısının Kırmızı Örümceğe Karşı Biyopestisit Etki Potansiyeli" olarak adlandırıldı ve sonuçlar önemli bir uluslararası dergide yayımlandı. Elde edilen sıvı, tarımda önemli bir zararlı olan kırmızı örümceklere karşı doğal bir mücadele çözümü sunuyor.

Yüzde 100'e Varan Öldürücülük

Çalışma ekibinden Doç. Dr. Fatih Dağlı ve Dr. Öğretim Üyesi Nurdan Topakcı, gerçekleştirdikleri laboratuvar testlerinde söz konusu biyopestisit sıvısının, tarım ürünlerinde verim kaybına neden olan Tetranychus urticae adlı zararlıların yumurta ve erginlerine karşı yüzde 100'e kadar öldürücü etki gösterdiğini belirtti.

Tarımsal Atıkların Değerlendirilmesi

Proje ekibinin bir üyesi olan Dr. Hasan Yılmaz, projenin ilk aşamasında tarımsal artıkların katı yakıt olarak kullanılmasının hedeflendiğini ifade etti. Mısır saplarının kullanılmasının nedeni olarak, hem dünya hem de Türkiye'de büyük bir atık potansiyelinin bulunması gösterildi. Yılmaz, "Mısır sapları sıkıştırılarak pelet formuna getirildi. TÜBİTAK desteğiyle geliştirdiğimiz bir reaktör kullanarak bu peletlerden biyokömür elde ettik. Ortaya çıkan sıvıyı yakaladıktan sonra biyopestisit özelliklerini belirlemek için uzmanlarımızla iş birliği yaptık," diye konuştu.

Önemli Bir Alternatif

Prof. Dr. Fatih Cengiz, Türkiye ve dünya çapında kullanılmayan tarımsal atıkların değerlendirilmesinin önemine değindi. Yapılan bu çalışmanın, insan sağlığını tehdit eden kimyasallara alternatif sağlıklı maddelerin üretimine katkı sağlayabileceğini vurguladı ve ekibin başarısını tebrik etti.

Akdeniz Üniversitesi'nde yapılan çalışmayla bitkisel artıkların değerlendirilmesiyle bitki zararlılarına yönelik biyopestisit elde edildiği bildirildi.

Akdeniz Üniversitesi'nde yapılan çalışmayla bitkisel artıkların değerlendirilmesiyle bitki zararlılarına yönelik biyopestisit elde edildiği bildirildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri