Almanya, hükümetin yıllardır üzerinde başlattığı çalışmanın tamamlanmasıyla birlikte çifte vatandaşlık yasasını kabul etti. ükümet, "Vatandaşlık Kanununun Modernizasyonu" başlıklı yasa tasarısında kapsamı genişletti. Tasarıda yasal kalış süresi de düzenleniyor.
"Çifte vatandaşlık hakkı herkese açıktır"
İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan taslak tasarı, daha öncesinde sınırlı sayıda ülkenin vatandaşları için uygulanan çifte vatandaşlık hakkını tüm vatandaşlara uygulanacak şekilde değiştiriyor. Tasarının Federal Meclis'ten geçmesi durumunda, yabancıların Alman vatandaşlığı alma zorunluluğu da hafifletilecek.
Yabancıların Alman vatandaşlığını alabilmesi için gerekli olan sekiz yıllık ikamet süresi beş yıla indirilecek. Ancak bazı durumlar dahilinde bu süre üç yıla kadar kısaltılabilmektedir. Mesleki veya eğitim alanında başarı elde etmiş veya gönüllü çalışmalar yapmış kişiler üç yıl içerisinde ikamet ettikleri yere taşınabilirler.
Ayrıca Yahudi karşıtı, ırkçı, yabancı düşmanı ya da diğer insanlık dışı eylemlerde bulunanlara vatandaşlık verilmediğini de vurguladı. Ayrıca çok eşlilik yoluyla anayasal cinsiyet eşitliğini ihlal edenler vatandaş olamıyor.
"Birden fazla millete izin veriliyor"
Çifte vatandaşlık aynı zamanda birden fazla vatandaşlığa da kapı açmaktadır. Yabancı bir vatandaş Alman vatandaşlığını kaybetmez. Almanya'da doğan yabancı bir çocuk, ebeveynlerinden birinin yasal olarak Almanya'da beş yıldır ikamet etmesi halinde Alman pasaportu alabilir. Ayrıca çocuklar anne ve babalarının vatandaşlığını korurken çifte vatandaşlık kazanabilirler.
"Birinci nesile istisna"
Bu yasa tasarısında toplu iş sözleşmesi kapsamında 30 Haziran 1974 tarihine kadar Federal Almanya Cumhuriyeti'ne (Batı Almanya) ve 13 Haziran 1974 tarihine kadar eski Alman Demokratik Cumhuriyeti'ne (Doğu Almanya) gelen çalışanlara yönelik özel düzenlemeler getiriliyor.
Dolayısıyla Alman vatandaşlığına geçmek için zorunlu olan yazılı sınav bu kişiler için geçerli değildir. Şimdiye kadar, Almanya'da yalnızca iş amacıyla geçici olarak kalması planlanan sözde misafir işçilerin, dil veya sosyal entegrasyon kurslarına katılamayacakları ve bu nedenle vatandaşlığa kabul sınavından muaf tutuldukları açıklanıyordu.
"Alman vatandaşlık töreni"
Tasarıda yer alan Alman vatandaşlarına belgeler törenle verilmesi planlanıyor. Burada mümkün olan yerlerde Almanca sembollerin kullanılması amaçlanmıştır. Tasarıyı Berlin'de sunan Almanya İçişleri Bakanı Nancy Feser, söz konusu düzenlemede mevcut hükümetin önemli reformlarından birisi olduğunu ve bunu uygulamaktan ve modern bir yasa çıkarmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
"Kendinizi tanıtmak zorunda kalmayacaksınız."
Uzun süredir Almanya toplumunun bir parçası olanların, Alman toplumunun ülkeye yön vermesini istediklerini kaydeden Fazer, şunları kaydetti: "Göçmenler artık kimliklerinin birazından vazgeçmeye zorlanmıyor, bu nedenle gecikmiş bir paradigma değişikliği yapıyoruz" dedi. Tarihsel olarak vatandaşlık tartışmalarının çoğunlukla dışlama ve önyargı çerçevesinde yaşandığını hatırlatan Fazer, "Bu tartışmalar uzun süredir bu ülkede var ve refahımıza katkı sağlıyor. İnsanlarla ilgiliydi" diye konuşurken bu tartışmalarda bu kişilerin topluma ait olmamalarına izin verildiğini ve artık bunu değiştireceklerini ifade etti.
Feser, Alman ekonomisinin de bu yasaya ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, "En iyi yetenek için küresel bir rekabet içerisindeyiz. Birçok alanda vasıflı işçilere ihtiyacımız var. Gelecekte yetenekli insanları topluma kazandırmayı başarırsak kazanabiliriz." ifadelerini kullandı.
"12 milyon kişi etkilenecek"
Tasarının Kongre tarafından onaylandıktan birkaç ay sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor. İçişleri Bakanlığı verilerinde 12 milyondan fazla Alman yabancı uyruklu bulunuyor. Bunlardan yaklaşık olarak 5,3 milyonu en az 10 yıldır ülkede yaşıyor. 2022 yılında 168.545 kişi Alman vatandaşlığına başvurdu.