Belçika'da Ayrımcılık Alarm Verici
Belçika Eşit Fırsat Merkezi’nin direktörü Patrick Charlier, ülkede yaşanan ayrımcılık vakalarının %90’ının Müslümanlara yönelik olduğunu vurguladı. Müslüman karşıtlığı ve ayrımcılık Avrupa genelinde artarken, Belçika bu durumu en çok yaşayan ülkelerden biri olarak dikkat çekiyor.
FRA Raporu ve Müslümanların Deneyimleri
Avrupa Birliği Temel Haklar Kurumu (FRA) tarafından yayımlanan "Avrupa’da Müslüman Olmak" raporunda, Müslümanlara karşı ırkçılık ve ayrımcılığın 2016'dan itibaren ciddi bir artış gösterdiği belirlendi. Rapor kapsamında 13 AB ülkesinde gerçekleştirilen araştırmaya göre, her iki Müslümandan biri gündelik yaşamında ayrımcılığa maruz kaldığını aktardı.
Müslüman Kadınların Öncelikli Sorunları
Charlier, Belçika’da konut bulma gibi konularda Müslümanların %43’ünün ayrımcılığa uğradığını belirtti. Özellikle başörtülü kadınların iş hayatında erişim fırsatlarında ciddi zorluklarla karşılaştığına dikkat çekti.
Nefret Söylemi ve Göçmen Karşıtlığı
Charlier, nefret söylemi ve suçlarının artış gösterdiğini ifade ederek, Müslümanların %90'ının bu tür davranışlarla karşı karşıya kaldığını vurguladı. Ayrıca, göçmen karşıtlığının Müslüman karşıtlığına dönüşüp dönüşmediği konusunda bir endişe olduğunu ve bu durumun toplumda kutuplaşmalara yol açabileceğini dile getirdi.
Tarafsızlık İlkesi ve Dini Özgürlükler
Belçika’daki yeni hükümetin programındaki dini sembollere yönelik kısıtlamalar hakkında endişelerini paylaşan Charlier, tarafsızlık ilkesinin ayrımcılığa yol açmaması gerektiğini savundu. Dini özgürlüklerin de korunması gerektiğini ifade eden Charlier, konunun denge gerektirdiğini ve bu bağlamda diyalog çağrısında bulundu.
Belçika Eşit Fırsat Merkezi (Unia) Direktörü Patrick Charlier, Avrupa'da artan Müslüman karşıtlığının yadsınamaz bir gerçek olduğunu, Belçika'da ise ayrımcılığa maruz kalanların 10'da 9'unun başta başörtülü kadınlar olmak üzere Müslümanlar olduğunu söyledi. Belçika'da 1993'ten bu yana ayrımcılık, nefret söylemi ve nefret suçuyla mücadele alanında "bağımsız federal kamu kuruluşu" olarak faaliyet gösteren Belçika Eşit Fırsat Merkezi Direktörü Charlier, AA muhabirine durumla ilgili değerlendirmede bulundu.