Köklü Mirasıyla Gelecek Perspektifini Buluşturma: X. Milletlerarası Türkoloji Kongresi Başladı

X. Milletlerarası Türkoloji Kongresi, 7 ülkeden 120'yi aşkın bilim insanıyla iki gün boyunca devam ediyor.

X. Milletlerarası Türkoloji Kongresi Başladı

Köklü mirası gelecekle buluşturmayı amaçlayan X. Milletlerarası Türkoloji Kongresi, bu yıl “Köklü Mirasıyla Gelecek Perspektifini Buluşturma” teması ile düzenlenmektedir. Kongre, İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu'nda gerçekleştirilmektedir.

İstanbul Üniversitesi Rektörü'nün Açılış Konuşması

Kongrenin açılışında söz alan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü'nün, 12 Kasım 1924'te kurulduğunu belirtti. Zülfikar, enstitünün birçok alanda önemli araştırmalara imza attığını vurgulayarak, "Enstitümüz, Türk dili, edebiyatı, tarihi, kültürü ve sanatı alanlarında liderlik yapmıştır. Bu süreçte uluslararası düzeyde de önemli katkılarda bulunmuştur,” dedi.

Kongre Koordinatörü Doç. Dr. Emine Temel Alemdar'ın Vurguları

Kongre koordinatörü Doç. Dr. Emine Temel Alemdar, “Cumhuriyet'in ilanı sonrası kurulan enstitümüz, Türkiyat araştırmaları alanında yenilikçi bir platform olmayı hedefliyor.” diyerek, katılımcıların farklı bakış açıları ve yöntemlerle yeni perspektifler elde edeceğini ifade etti.

Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü'nden Prof. Dr. Ayşe Zişan Furat'ın Açıklamaları

Kongre düzenleme kurulu başkanı Prof. Dr. Ayşe Zişan Furat, akademik etkinliklerin değişen anlayışı yansıttığını belirtti ve "Bu kongre, bilgiyi yerel ve evrensel düzeyde buluşturan disiplinlerarası bir platformdur" şeklinde konuştu. Ayrıca, kongrede sunulacak bildirilerin kültürel politikaların belirlenmesine de katkıda bulunacağını sözlerine ekledi.

Türk Dil Kurumu'ndan Doç. Dr. Harun Şahin'in Mesajı

Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Harun Şahin, dilin milletin bağımsızlığı ve birliği için hayati bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Türkçenin, öz kültür ve tarihi mirası yansıtan eşsiz bir hazine olduğunu ifade etti.

Kongre Hakkında Genel Bilgilendirme

Bu yıl, 7 ülkeden 120'yi aşkın bilim insanı iki gün boyunca kongrede sunumlar yapacak. Kongrenin amacı, Türkoloji araştırmalarının geleceğine ışık tutmak ve Türk dilinin uluslararası düzeydeki durumunu ele almaktır. Konferansta tarih, dil, edebiyat, kültür ve sanat gibi konular geniş bir yelpazede değerlendirilecektir.

Sunulacak başlıklar arasında; “Dünya Çapında Ün Kazanan Rumen Türkolog; Vladimir Drimb,”, “Almanya Türkolojisinin Türkolojiye Katkıları,”, ve “Dünya Dili Olarak Türkçe ve Türk Dili Atlası” gibi konu başlıkları bulunmaktadır.

İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü'nün kuruluşunun 100. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen "X. Milletlerarası Türkoloji Kongresi", İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu'nda başladı.

İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü'nün kuruluşunun 100. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen "X. Milletlerarası Türkoloji Kongresi", İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu'nda başladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri