Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, Suudi yetkililerin Müslüman ülke başına bin kişilik hac kotası verdiğini, bunun Türkiye için yaklaşık 85 bine denk geldiğini söyledi. Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeyle turist ve ticari vizeyle hac yapılamayacağının duyurulduğunu hatırlatan Bircan, "Buna rağmen bazı kişiler vatandaşlarımızın masum ve iyi niyetini istismar ederek, hac ibadetinin yerine getirileceğine söz verdiler. Hac dönemi dışında Mekke'ye gideceklerini bilmelisiniz. Ayrıca turist veya çalışma vizesine de başvurabilirsiniz. Ancak bu vizelerin hac amaçlı kullanılamayacağını da belirtmek gerekiyor” dedi.
"Hacı vizesi olmadan gelen insanlar planları bozuluyor"
Hac ibadetinin gerçekleştirildiği Arafat, Mina, Müzdelife ve çevresnin sayıca sınırlı olduğuna dikkat çeken Remzi Bircan, "Suudi Arabistan yetkilileri Arafat, Müzdelife boyu kayıtlı hacılara yönelik ciddi planlar ve kapasite odaklı araştırmalar geliştiriyor. Gelişler, bu bölgelerde öngörülmeyen tehlikelere ve ölümlere yol açan izdihamlara neden oldu, plan ve programları aksattı. Dolayısıyla bu uygulama, hacıların da kutsal topraklarda mağdur olmaması ve itişmelerin önlenmesi için alınması gereken yerinde ve gerekli bir tedbirdir.”
Hacıların Kutsal Topraklarda daha huzur içinde ibadet edebilmeleri için ciddi ücretler ödemek zorunda kaldıklarını belirten Remzi Bircan, şöyle konuştu:
“Kutsal Topraklara kaçak olarak gelenler, bunun karşılığında Arafat'a konaklama, hizmet ve sağlık hizmetleri gibi birçok hizmetten yararlandırılıyor. Ücretler, hakları olmamasına rağmen hacılarımız tarafından ödenmekte ve dolayısıyla halkın haklarını ihlal etmektedir. İnsanları tüm günahlardan arındırması gereken bir hac yolculuğunda, insanların menfaatlerinin de hacca zarar verebileceği unutulmamalıdır"
“YASA DIŞI HAC YAPMAYA ÇALIŞANLARA KARŞI TÜM ÖNLEMLERİ ALACAĞIZ”
Hac organizasyonunda Diyanet İşleri Komisyonu Başkanı'nın görevlerinden birinin de hacıların güvenliğiyle ilgili tedbirleri almak olduğunu vurgulayan Bircan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, bu yılki hac sırasında hac vizesi dışında bir vizeyle Kutsal Topraklara girenlerin derhal ülkeden sınır dışı edilip cezalandırılacağını söyledi. Suudi Arabistan İçişleri Hac ve Umre Bakanlığı da bunu yayınladı. Hac vizesinin yanı sıra turist, işçi, umre ve ticaret gibi farklı vizelerle de kaçak olarak hac yapmak isteyenlere karşı açıklama yapıldı. Türkiye bizimle iş birliği yapacağı için bu kapsamda 10 bin riyal ceza kesileceğini söylüyor. Suudi Arabistan yetkilileri, haccı kaçak olarak yapmaya çalışanlara karşı her türlü tedbiri alıyor. Bu nedenle istenmeyen sahnelerin yaşanmaması ve hem bizim hem de Devletimizin itibarının zedelenmesi için uygunsuz yöntemler kullanılmamalıdır.
E-devlet hesaplarındaki bilgiler mutlaka incelenmeli ve izinsiz hareket edilmemelidir. Vatandaşlarımızı Suudi yetkililerin dikkatle takip ettiği bu sorunun mağduru olmamaları ve Kutsal Topraklarda istenmeyen durumların yaşanmaması konusunda uyarıyoruz."