Türkiye, Kök Hücre Nakillerinde Avrupa ve ABD Standartlarını Yakaladı
Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kök hücre nakillerinin önemini vurguladı. Türkiye, bu alanda kök hücre nakilleri konusunda yüksek bir deneyim ve altyapıya sahiptir.
Kök Hücre Nakilleri ve Bağışın Önemi
Erkurt, akut lösemi, lenfoma ve multiple myeloma gibi hastalıklarda kök hücre naklinin kritik bir rol oynadığını belirtti. TÜRKÖK projesi sayesinde hastalar için en uygun bağışçıların bulunmasında önemli bir adım atılmıştır.
Nakil Merkezleri ve Ücretsiz Tedavi
Türkiye'de 100'den fazla kök hücre nakil merkezi bulunmaktadır. Yılda yaklaşık 6 bin kemik iliği nakli yapılmakta ve bu konuda Türkiye, Avrupa'da 4. sıradadır. Ayrıca, kemik iliği nakilleri Türkiye'de ücretsizdir, tüm masraflar SGK tarafından karşılanmaktadır.
Kişisel Deneyim ve Bağış Süreci
Prof. Dr. Erkurt, kendisinin de bir kök hücre bağışçısı olduğunu belirterek, bağış sürecinin zararsız ve kolay olduğunu ifade etti. Hastalar için bağışçı olmanın hem insanlara yardım etmek hem de sağlık bakımına büyük katkı sağlamak anlamına geldiğini söyledi.
Kök Hücre Nakillerinde Ölüm Riski Düşüyor
Kök hücre nakillerinin ölüm riskinin %25'ten %10'un altına düştüğünü söyleyen Erkurt, Türkiye'nin bu alanda Avrupa ve ABD ile eşdeğer bir hizmet sunduğunu vurguladı. Otolog nakillerde ise bu oran %1'in altına inmektedir.
Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Turgut Özal Tıp Merkezi Kemik İliği Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, AA muhabirine, akut lösemi, lenfoma, multiple myeloma gibi hematolojik kanser hastaları için hayati önem taşıyan kök hücre nakli ve kök hücre bağışının önemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Erkurt, Türkiye'nin artık kök hücre nakillerinde çok yüksek bir tecrübeye ve altyapıya sahip olduğunu, Avrupa ve ABD standartlarında hizmet sunduğunu bildirdi.