Türkiye'nin Taşkın Yönetim Planları Gelişiyor
Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, bu yıl Türkiye'nin 25 havzasındaki taşkın yönetim planlarının tamamlanacağını duyurdu.
Meriç-Ergene Havzası Taşkın Yönetim Planı
Edirne'de gerçekleştirilen toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan Sever, Meriç-Ergene Havzası Taşkın Yönetim Planı kapsamında tehlike haritalarının değerlendirildiğini ifade etti. Kendisi yapmış olduğu konuşmada, "Meriç-Ergene Havzası'nın taşkın risk yönetim planının tamamlanmasıyla Türkiye'deki 25 havzada taşkın yönetim planlarını tamamlamış olacağız." dedi.
Taşkın ve Kent Sellerinin Farkları
Sever, taşkın ve kent selleri arasındaki farkları da vurgulayarak, taşkınların akarsuların yatağından taşarak çevreye yayılması olarak tanımlandığını; kent sellerinin ise yetersiz yağmur suyu drenaj sistemlerinden kaynaklandığını belirtti.
Riski Azaltmanın Önemi
Taşkın riskini azaltmanın önemine değinen Sever, "Dere yataklarına yerleşim yapılmamalı. Havza ölçeğinde hazırlanan Taşkın Yönetim Planlarının imar ve çevre düzeni planlarında yer alması gerekli." diye belirtti.
Erken Uyarı Sistemleri ile Hazırlıklı Olacağız
Meriç-Ergene Havzası’na kurulan Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Sistemi ile 94 noktada taşkın tahminin yapılacağına dikkat çeken Sever, "Bu sistemle taşkınlardan 72 saat önce bilgi vererek gerekli önlemlerin alınmasını sağlıyoruz" şeklinde konuştu.
Taşkın ve Kuraklık Yönetimi Birlikte Yapılacak
Sever, bazı ülkelerin taşkın ve kuraklık yönetimini bir arada yaptığını belirtirken, geliştirilecek sistemlerle taşkınla gelen suyun kuraklık dönemlerinde kullanılabileceği fikrini de dile getirdi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, AA muhabirine açıklamada bulundu.