Uluslararası Hukuk Perspektifinden Tarihsel Anlaşmalar

Enstitü Sosyal'de düzenlenen panelde Küçük Kaynarca ve Lozan Anlaşmaları uluslararası hukuk açısından değerlendirildi.

Enstitü Sosyal'de Tarihi Anlaşmaların Derinlemesine İncelemesi

Üsküdar’daki Enstitü Sosyal, "Uluslararası Hukuk Gözünden Tarihi Okumak" başlıklı bir panelle katılımcıları buluşturdu. Panelin konuğu, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Prof. Dr. Akif Emre Öktem, tarihi anlaşmaların uluslararası hukukla ilişkisine dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

Uluslararası Hukukun Tarihsel Bağlantıları

Prof. Dr. Öktem, konuşmasında, uluslararası hukuku anlamanın, geçmiş olayları kavramaktan geçtiğine vurgu yaptı. "Öğrencilerime de her zaman, uluslararası hukukun köklerini bilmeden günümüzdeki durumları anlayamayacaklarını öğretmeye çalıştım" diyerek bu tutumunun entelektüel bir meraktan öte olduğunu belirtti.

Öktem, Küçük Kaynarca Anlaşması'nın 250. yılına değinerek, bu anlaşmanın sadece bir hukuki metin olmadığını, aynı zamanda tarihsel bir dönüm noktası olduğunu ifade etti. Anlaşmanın, Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasındaki uzun ve kanlı bir savaş sonrası imzalandığını hatırlattı.

Küçük Kaynarca Anlaşması'nın Etkileri

Küçük Kaynarca'nın ardından Osmanlı ordularının yenilmezlik algısının sarsıldığını belirten Öktem, "Bu anlaşma, Osmanlı’nın geri çekilme sürecinin başlangıcını işaret eder" dedi. Anlaşmanın ardından oluşan efsanelerin tarihsel bağlamda yeniden ele alınması gerektiğini vurguladı.

Öktem, "Küçük Kaynarca Anlaşması'nın en çok yanılgıya neden olan noktalarından biri, Çarlık Rusyası'nın Osmanlı Ortodoks tebaası üzerinde geniş bir himaye hakkına sahip olduğu yönündeki yanlış yorumlamalardır" şeklinde konuştu.

Lozan Anlaşması ve Tarihsel Süreç

Lozan Anlaşması'nın 22. maddesi hakkında da görüşlerini paylaşan Öktem, bu maddenin bağlamı anlaşılmadan yanlış yorumlanabileceğini ifade etti. Ayrıca, "1923’te imzalanan Lozan Anlaşması, Küçük Kaynarca'da başlayan sürecin bir devamı niteliğinde" dedi.

Öktem, katılımcılara, tarihsel anlaşmaları yeniden okumaları gerektiğini hatırlatarak konuşmasını sonlandırdı.

Enstitü Sosyal İki Nokta Buluşması'nda, Küçük Kaynarca ve Lozan anlaşmalarının arka planının değerlendirildiği "Uluslararası Hukuk Gözünden Tarihi Okumak" paneli yapıldı. Üsküdar'da kuruluşun binasında gerçekleşen panelin konuğu olan Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akif Emre Öktem, konuşma yaptı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri