NASA, Güneş'teki büyük patlamanın görüntüsünü paylaştı

Dün (10 Mayıs Cuma) Güneş'te çok büyük bir patlama meydana geldi. Bilim insanları patlamayı son 19 yılın en güçlü patlaması olarak nitelendirdi. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş'in yüzeyinde yoğun bir jeomanyetik fırtına tespit etti. İşte detaylar...

Güneş fırtınaları ve kütle püskürmeleri, güneş sistemimizdeki en güçlü patlamalar olarak kabul edilir. NASA, son yılların en büyük güneş patlamasının meydana geldiğini duyurdu. Güneş patlaması nedeniyle Türkiye dahil birçok yerde Kuzey Işıkları görüldü. Detaylar haberimizde...


KUZEY YARIM KÜREDE ŞİDDETLİ 3 GÜN SÜRECEK ŞİDDETLİ JEOMANYETİK FIRTINA! NASA GÜNEŞ'TEKİ BÜYÜK PATLAMANIN FOTOĞRAFI PAYLAŞTI

10 Mayıs'ta Güneş'te güçlü bir patlama meydana geldi. NASA, güneş patlamasına ilişkin bir fotoğraf da paylaştı. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, Güneş'in yüzeyinde meydana gelen patlamalar nedeniyle kuzey yarımkürede üç gün sürmesi beklenen şiddetli bir "jeomanyetik fırtına" yaşanacağını söyledi. Jeomanyetik fırtınalar nedeniyle uydu navigasyon sistemlerinin saatlerce kesintiye uğrayabileceğini ve bazı ekipmanların çalışmayabileceğini unutmamak gerekir.

Güneş'teki olağandışı aktivite, ABD'nin Charlotte kentinde son 20 yılın en güçlüsü olarak kaydedilen G4 jeomanyetik fırtınasına neden oldu. Bilim adamları, bu tür yoğun güneş fırtınalarının nadir olduğunu ve genellikle güneş aktivitesinin en yüksek olduğu dönemlerde meydana geldiğini belirtiyor.

PATLAMANIN FOTOĞRAFINI PAYLAŞTI

NASA, uzayda ve Dünya'da iletişimi bozabilecek güçlü güneş fırtınaları konusunda uyardı. NASA, 10 Mayıs Cuma günü Güneş'te yoğun bir güneş patlaması yaşandığını duyurdu. NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi ayrıca X3 olarak sınıflandırılan bir güneş patlamasının görüntülerini de yakaladı.


"ŞİDDETLİ JEOMANYETİK FIRTINA"

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından yapılan açıklamada, Güneş'in yüzeyinde meydana gelen patlamalar nedeniyle 2005 yılından bu yana ilk kez bu büyüklükte bir "jeomanyetik fırtınanın" meydana gelebileceği bildirildi. NOAA ve ABD Uzay Hava Tahmin Merkezi yaptıkları açıklamada, "Bugün ilerleyen saatlerde şiddetli bir jeomanyetik fırtına (G4) bekleniyor ve hafta sonu boyunca devam edecek" dedi. Açıklamaya yer verildi.

Açıklamada, etkilerinin kuzey yarımkürede görülmesi beklenen jeomanyetik fırtınanın kesin zamanlamasının halen belirsiz olduğu belirtilirken, fırtınanın bugünden itibaren başlayabileceği ve "uydu ve elektrik sistemi iletişimini etkileyebileceği" paylaşımı yapıldı."

DÜNYANIN 16 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE

Fırtınanın neden olduğu kutup ışıklarının ABD'nin Alabama ve Kuzey Kaliforniya eyaletlerinde görülebileceğini söyleyen bilim insanları, 2005 yılında Güneş'in yüzeyinde meydana gelen şiddetli jeomanyetik fırtınayı hatırlatarak, bunların çok nadir olduğunu vurguladı.

Güneş'teki patlamalar sonucu oluşan jeomanyetik fırtınanın kökeninin, "Bölge 3664" olarak adlandırılan ve Dünya karasının 16 katı büyüklüğünde bir alanı kapladığı "büyük, karmaşık güneş lekesi kümesi" olduğu belirlendi.


YENİ ZELANDA'DAN KUZEY IŞIKLARI GÖRÜLDÜ

Öte yandan Yeni Zelanda'da güneş patlamasının ardından kuzey ışıklarının görüldüğü de iddia ediliyor. Birçok sosyal medya kullanıcısı bölgeden görüntüler paylaştı.

SAATLER SÜREN KESİNTİLER YAŞANABİLİR

NOAA açıklamasında, fırtınanın Dünya'ya yaklaşmasıyla olası etkilere dikkat çekilerek, uyduların yörüngesinde dönerken "ortak voltaj kontrol sorunlarının ortaya çıkabileceği" ve “sürtünme, takip ve navigasyon" sorunlarının ortaya çıkabileceği kaydedildi. Söz konusu fırtına nedeniyle uydu navigasyon sistemleri ve radyo alıcı frekanslarının bozulabileceği, elektrik kesintilerinin saatlerce sürebileceği veya benzeri bazı ekipmanların çalışmayabileceği unutulmamalıdır.

GÜNEŞ PATLAMASI BEŞ KATEGORİYE AYRILIYOR

Güneş'te 2017'den bu yana yaşanan en büyük patlama, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Güneş Dinamikleri Gözlemevi tarafından 15 Aralık 2023'te görüntülendi ve patlamanın Dünya'daki radyo sinyallerini geçici olarak devre dışı bıraktığı bildirildi. NASA'ya göre Güneş yüzeyindeki patlamalar, radyo frekansları, güç şebekeleri ve konumlandırma sinyallerinin yanı sıra uzay araçları ve astronotlar için de tehlikeli olan son derece güçlü enerji dalgaları yaratıyor.

Güneş fırtınaları aniden Güneş'e salınan büyük enerji patlamalarıdır. Güçlerine ve patlayıcı etkilerine göre A, B, C, M ve X olmak üzere 5 tipe ayrılırlar. M ve X sınıfı patlamalar en tehlikeli olanlardır.

Dünyadaki radyo iletişimlerini ve elektrik şebekelerini olumsuz yönde etkileyen güneş fırtınalarının 11 yıllık bir döngüsü var.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri