AB, Sırbistan'ın Üyelik Sürecini Destekliyor

AB, Sırbistan'ın Üyelik Sürecini Destekliyor

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Sırbistan'ın üyelik sürecindeki ilerlemesinden memnun kaldı ve gerekli reformların önemine vurgu yaptı.

AB, Sırbistan'ın Üyelik Sürecini Destekliyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Sırbistan'ın AB'ye katılım sürecinde kaydettiği ilerlemeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Belgrad'da Önemli Görüşmeler

Balkan turu çerçevesinde Sırbistan’ın başkenti Belgrad‘ı ziyaret eden von der Leyen, burada Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile bir araya geldi. İkili görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında von der Leyen, Sırbistan ile AB arasındaki işbirliğinin güçlendiğini belirtti.

Von der Leyen, Sırbistan'ın, AB'nin en büyük ticaret ortağı haline geldiğini ifade ederek, "Büyüme planımız gereği, Balkan ülkelerinin ekonomik yapılarını AB ile bütünleştirerek tek pazarla entegrasyonunu hedefliyoruz. Sırp şirketleri için belirli sektörleri AB pazarına açıyoruz; bunun için adil piyasa koşullarının sağlanmasını gerektiren reformlar uygulanmalıdır. Sırbistan, beklenen reformları başarılı bir şekilde yürütebildi," şeklinde konuştu.

Reform Desteği

AB Komisyonu Başkanı, Sırbistan'ın reform sürecinde 1,6 milyar avro tutarında destek alacağını ifade ederek, bu reformların hem AB hem de Sırbistan halkı için faydalı olacağını vurguladı. Ayrıca, temiz enerji ve dijital dönüşüm konularına odaklanan projelerde yerel topluluklarla işbirliği yapacaklarını da belirtti.

Sırbistan’ın İlerleme Vizyonu

Cumhurbaşkanı Vucic, görüşmelerin samimi bir ortamda geçtiğini ve AB’nin eleştirilerine karşın açık bir iletişim kurabildiklerini aktardı. Vucic, "Cumhurbaşkanı olduğum sürece dış politika ve iç politikamızın ana hedeflerini değiştirmeyeceğiz. Sırbistan, Avrupa yolunda ilerlemeye kararlıdır ve bu süreçte sonuç elde etmeyi umuyoruz," dedi.

2023 yılının başından itibaren AB ile 50 milyar avrodan fazla ikili ticaret hacmine ulaştıklarını ve AB'den altyapı projeleri için alınan hibelerin önemini vurgulayan Vucic, reformları hayata geçirme konusunda kararlılıklarını dile getirdi.

Kısacası, Sırbistan, Avrupa Birliği ile olan ilişkilerinde önemli adımlar atmaya devam ederken, gerekli reformları gerçekleştirme yükümlülüğünün bilincinde.”

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen (solda), Balkan turu kapsamında...

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen (solda), Balkan turu kapsamında Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic (sağda) ile görüştü.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.