Meteoroloji'den haziran ayı uyarısı geldi

Meteoroloji'den haziran ayı uyarısı geldi

Türkiye'nin birçok yerinde sağanak yağış ve fırtınanın ardından sıcaklıklar artmaya başladı. Beklenen haber hava tahmincisi Murat Acar'dan geldi. Çarşamba gününden itibaren batı bölgelerde sıcaklıkların artacağını vurgulayan Acar, haziran ayı için ayrı bir pencere açarak sakinleri uyardı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nde Hava Tahmin Uzmanı olarak görev yapan Murat Acar, “Yağmurlar bu hafta sonu kesilecek. Yağışlar nedeniyle iç kesimlerde sıcaklıklar artık mevsim normalleri altına düştü ancak Çarşamba gününden itibaren Batı'da sıcaklıkların artacağını ve hafta sonu özellikle Cuma günü başlayacak Batı'da normal mevsimin üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

"KIRKİKİNDİ YAĞIŞLARI VAR"

Meteoroloji Uzmanı Murat Acar, yurt genelinde birçok yerde meydana gelen yağış ve sel durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Acar, ülke genelinde sağanak yağışların hafta sonuna kadar devam edeceğini belirterek, şöyle konuştu:

“İnsanların 'Kırkikindi yağmuru' dediği bir durum var. İlkbahar ve mevsim geçiş dönemlerinde, özellikle ilkbahardan yaza ve yazdan geçiş dönemlerinde. Sonbahara kadar, Dünya yüzeyinin farklı ısınma ve soğuması nedeniyle üst atmosfer farklı şekilde ısıtılır ve soğutulur. Isınma ve farklı hava sıcaklıklarının neden olduğu, halkımızın "Kırkindi" dediği, "kararsız yağışlar" dediğimiz yağışlardan bahsediyoruz. 35-40 gün süren serin ve yağışlı hava, mevsim değişikliği nedeniyle öğleden sonra ve öğleden sonra yoğunlaşıyor.

YAĞIŞLARIN SEBEBİ NEDİR?

Meteoroloji'den haziran ayı uyarısı geldi

Artık bildiğiniz gibi kıştan bahara geçiyoruz ve üst katlar henüz tam olarak ısınmadı ve biraz da soğuk sayılabilir. Dünyanın yüzeyi ısınmaya başlar. Mesela ülkemiz artık durgunluğun etkilerini hissetmeye başladı. Şu anda özellikle güney, güneydoğu ve doğu bölgelerde ıcaklıklar mevsim normalleri üzerinde seyrediyor. Bunun sonucunda Dünya'nın yüzeyi ısınmaya başladı. Ancak daha yüksek rakımlarda, yani 500 milibar dediğimiz yaklaşık 5.000 metrede hâlâ soğuk hava var. Bu soğuk hava kuzey kesimlerden, Balkanlar'dan, İzlanda çöküntüsünden ya da üst düzey soğutmadan geliyor, yani soğuk battaniyeli kaynayan bir kazan gibi, yağmurların kendisi de yağmura neden olacak"

ÇARŞAMBA GÜNÜNDEN İTİBAREN ARTACAK

Yağışların süresine ilişkin konuşan Murat Acar, "Bu haftanın sonuna kadar süreceğini tahmin ediyoruz. Hafta sonu ise yağışlar kesilecek. İç kesimlerde ise yağış nedeniyle sıcaklıklar artık mevsim normalleri altına düştü. Ancak Çarşamba gününden itibaren batı bölgelerden başlamak üzere sıcaklıkların artacağını tahmin etmekteyiz. Hafta sonuna doğru cuma gününden itibaren özellikle batıda sıcaklıklar mevsim normalleri üzerine çıkacak. Yağışlar bir süreliğine duracak. Ancak gelecek hafta için tahminlerimiz hala doğru" dedi.

“HAZİRAN’DA YAĞIŞLAR DEVAM EDECEK”

Yağışların mevsimsel standartlarda olduğunu belirten Acar, "Ankara özelinde konuşursak; Mevsimsel tahminlere bakarken mgm.gov.tr'de mevsimsel ve aylık tahminlerimiz var. Bu tahminlere baktığımızda yağışlar haziran ayına kadar devam edecek gibi görünüyor." şeklinde konuştu. Acar, son dönemde Ankara ve çevre illerde metrekare başına üşen yağış miktarının artıp artmadığının sorulması üzerine şu ifadeleri kullandı:

“Yağışlar mevsim normalleri civarında, bazen daha da yüksek seyrediyor. 2023-2024 yılında yani geçiş döneminde kış ve bahar ayları da dahil olmak üzere sıcaklıklar mevsim normallerinin çok üzerinde seyredecek. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Kışı ılık geçirdik ama yağışların aslında mevsim normallerinde olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle kayda değer bir yağış yok. Ama çok kuru değil, sadece normal bir yağmur. Ankara'da özellikle öğleden sonraya kadar cuma gününe kadar aralıklı yağmur bekliyoruz. Mesela yarın şiddetli yağmur var. Yarın Eskişehir ile Karaman hariç tüm İç Anadolu bölgemizde kuvvetli yağışlar göreceğiz.

Bu kırk saniyelik yağmura eşdeğerdir. Bu yağmurlar fırtına adı verilen şimşek, gök gürültüsü ve doluya neden olan yağmurlardır. Yağmurların doğası gereği kısa sürede sel, su baskını, yıldırım, dolu oluşturan yağışlardır. Yani kış aylarındaki yağışlardan farklı olarak kısa süreli ve lokalize dediğimiz yağış; Mesela bir kilometre öteye düşmeyen yağış burada su baskınlarına sebep olabiliyor. Bu yağış türü doğaldır ve kısa sürede su baskınlarına neden olabilir. Gök gürültüsü sesini, sağanak sembolünü veya olayın adını duyduğunuzda halkımız bunun şiddetli yağmur anlamına geldiğini düşünmelidir. Gök gürültüsüne "fırtına" da denir; Bu tür yağmurun kendisi çok şiddetli yağmurdur."

“VATANDAŞLAR DİKKATLİ OLMALI”

Şiddetli yağış nedeniyle vatandaşları uyaran Murat Acar, şöyle konuştu:

“'Fırtına' kelimesini duyduğunuzda su baskınlarına neden olabilir, özellikle yıldırım ve doluya karşı dikkatli olmaları gerekiyor. Elbette bu durum insan sağlığını doğrudan etkileyebiliyor. Ayrıca tabi ki Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün acil uyarılarına uyulması gerekiyor çünkü bu durum kısa sürede su baskını ve su baskınlarına neden olabilir. Vatandaşlarımızın buna dikkat etmesi gerekiyor. Vatandaşlarımız Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün internet sitesini cep telefonu uygulamamızdan takip ederse Meteorolojinin Sesi de bu uyarıları yapıyor. Vatandaşlarımız buradaki uyarılarımıza uyarlarsa başarılı olurlar”

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.