Bu besinler beyni küçültüyor: Sağlık için uzak durulmalı

Bu besinler beyni küçültüyor: Sağlık için uzak durulmalı

Sağlık nedenlerinden dolayı tüketmeniz gereken ve kaçınmanız gereken bazı gıdalar vardır. Bazı besinler sağlığımıza çok faydalı olurken bazıları da vücudumuza oldukça zararlıdır. Hangi gıdalar beyin hasarına neden olur? İşte, sağlık için uzak durulması gereken besinler..

Yediğimiz yiyecekler sadece kilo almamıza ya da kaybetmemize neden olmuyor.

Gün içinde yediğimiz yiyeceklerin beyin sağlığı üzerinde büyük etkisi vardır. Beyin sağlığını olumsuz yönde etkileyen besinler arasında ise şunlar yer alır:

1. Alkol

Bu besinler beyni küçültüyor

Alkolün karaciğer yetmezliğine neden olduğu bilinmektedir. Ancak daha az bilinen bir başka etkisi de beyni boşaltmasıdır. Açıkça düşünme yeteneği zayıflar ve hafıza bozulur. Kısa bir süreliğine alkol almayı bırakırsanız bazı etkileri tersine dönebilir. Ancak uzun süreli kullanım kalıcı hasarlara da neden olabilir.

2. Şeker ve şekerli ürünler

Bu besinler beyni küçültüyor

Uzun süreli şeker alımı nörolojik sorunlara neden olabilir. Hafızayı bozduğu da biliniyor. Öğrenme yeteneğinin de azaldığı söyleniyor. Bu nedenle şekerden uzak durulmalıdır.

3. Fast food

Bu besinler beyni küçültüyor

Montreal Üniversitesi'nde yakın zamanda yapılan bir araştırma, fast food ürünlerinin beyin kimyasını değiştirdiğini ortaya çıkardı. Bu da depresyon, anksiyete gibi sağlık sorunlarına yol açar. Fast food ürünlerinde bulunan katkı maddelerinin de öğrenme güçlüğüne, motivasyonun azalmasına ve hafızanın bozulmasına neden olduğu gösterilmiştir.

4. Kızarmış yiyecekler

Bu besinler beyni küçültüyor

İşlenmiş gıdaların tamamı kimyasallarla, katkı maddeleriyle, yapay tatlandırıcılarla ve koruyucularla geliştirilir. Bunlar hem çocuklarda hem de yetişkinlerde ciddi beyin hasarına neden olur. Kızartılmış ve işlenmiş gıdalar beyninizin sinirlerine zarar verebilir. Bazı yağlar diğerlerinden daha zararlıdır. Doğada bulunan en toksik ve aynı zamanda tehlikeli kızartma yağının da ayçiçek yağı olduğu belirlenmiştir.

5. İşlenmiş ya da öncesinden pişirilmiş gıdalar

Bu besinler beyni küçültüyor

Tıpkı kızarmış gıdalarda olduğu gibi işlenmiş gıdaların da merkezi sinir sistemine zarar verdiği tespit edilmiştir. Dejeneratif beyin bozukluğuna neden olan işlemmiş gıdalar Alzheimer hastalığına da sebep olmaktadır.

6. Yüksek miktarda tuz içeren yiyecekler

Bu besinler beyni küçültüyor

Herkes tuzun kalbe zararlı olduğunu bilir. Bilmiyor olabileceğiniz şey, tuzdaki yüksek sodyum içeriğinin aynı zamanda beyninize de zararlı olduğu ve düşünme yeteneğinizi zayıflattığıdır. Zekanın azaldığı da kanıtlanmıştır.

7. İşlenmiş protein

Bu besinler beyni küçültüyor

Protein kas yapıcı bir maddedir. Et en kaliteli protein kaynağıdır. Fakat, sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş proteinler ve benzeri besinlerden uzak durulması gerekmektedir. Doğal proteinler insan sağlığı üzerinde sinir sistemini oluştururken, işlenmiş proteinler de tam tersini yaparlar. Bir başka deyişle sinir sisteminde tahribata yol açarlar.

8. Trans yağ asitleri

Bu besinler beyni küçültüyor

Trans yağların her türünden kesinlikle kaçınılmalıdır. Trans yağlar birçok ciddi soruna neden olur. Bunlardan en bilinenleri kalp sorunları, kolesterol ve obezitedir.

Daha az bilinen ise beyinde ciddi hasara neden olabileceğidir. Refleksleri öldürür ve beyin fonksiyonunun kalitesini azaltır. Aynı zamanda felç riskini de en üst düzeye çıkarır. Uzun vadede Alzheimer hastalığına benzer belirtiler de ortaya çıkabilir.

9. Yapay tatlandırıcılar

Bu besinler beyni küçültüyor

İnsanlar kilo vermek için şekerin yerine yapay tatlandırıcılar kullanıyor. Her ne kadar kalorileri düşük olsa da yarardan çok zarar veriyorlar. Uzun süreli kullanım beyin hasarına ve aynı zamanda zihinsel bozukluklara neden olabilir.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.