Covid'e yakalanmamanın bir yolu var!

Covid'e yakalanmamanın bir yolu var!

Virüse yakalanmak istemiyorsanız tek yapmanız gereken şey bu! Tüm detaylar haberimizde.

Covid olmak istemeyenlerin yapması gereken tek bir şey var! Uzmanlar açıkladı! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

COVİDE YAKALANMAMANIN YOLU

Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Doö. Dr. Onur Öztürk ve Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Ali Oruç önemli bir araştırma yaptı. Covid 19 geçirmeyen kişilerin nedenini sorgulayan uzman isimler Samsun Bafra ilçesinde 18 yaş ve üstündeki toplam 2 bin 958 kişi üstünde araştırma yaptı. Araştırmaya yalnızca Covid olmayan kişiler katıldı. Kontrol grubunda da virüse yakalanıp yakalanmadığını bilmeyen insanlar yer aldı. Araştırmada ev hanımlarının, ortaokul ve daha düşük eğitim düzeyinde olanların, kırsal kesimde olanların, kombine aşı olanların, kronik hastalığı olanların, daha az öğünle beslenenlerin, daha çok porsiyon meyve tüketenlerin, N95 maskesi kullananların, hayvan besleyenlerin Covid 19 geçirmeme ihtimalinin daha yüksek olduğu belirlendi. Sonuçlarla ilgili Doç. Dr. Onur Öztürk şu açıklamaları yaptı; 'Biz virüs döneminde ciddi çalıştık. Klinik olarak ve akademik olarak zaman harcadık. Yaptığımız çalışmalar ses getirdi. Farklı çalışmaydı. Normalde çalışmalar literatürde insanlar neden Covid oluyor üstüne oldu. Biz olaya tersinden bakıp neden olmadılar diye düşündük. 

covid olmamanın tek yolu var

Olmayan insanlar ne yaptı, neye sahip olup virüs geçirmedi, bununla ilgili çalışma yaptık. Bafra Devlet Hastanesi'nde çalışmayı yürüttük, 1 ay içinde 3 bin hastaya ulaştık. Kişiler 2 gruba ayırdık, birincisi hiç virüs geçirmeyen ikincisi ise geçirip geçirmediğini bilmeyen kişilerden oluşuyordu. Burada bir fark var, yapılan çalışmalarda Covid olanlar ve olmayanlar değerlendirilir. Bizim çalışmamız farklıydı. Sonuçlarda ilginç şeylerle karşılaştık. Bunu makale haline getirip saygın bir dergide yayımlattık. Ev hanımlarının, ortaokul ve daha düşük eğitim düzeyinde olanların, kırsalda yaşayanların, kombine aşı olanların, kronik hastalığı olanların, daha az öğünle beslenenlerin, daha çok porsiyon meyve tüketenlerin, N05 maskesi kullananların, hayvan besleyen kişilerin, Covid 19 ile ilgili haberleri takip etmeyen kişilerin hastalığı geçirmeme ihtimali daha yüksek çıktı.' Araştırmayı yapan uzmanlardan Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Ali Oruç da konu ile ilgili şu sözleri söyledi; 'Pandemi döneminde Covid 19 bulaşma sebepleriyle ilgili birçok çalışma yapıp değerlendirdik. Bu kez farklı bir çalışma yaptık. Geçirmeyenler neden geçirmeyi diye düşündük. Sonuçlar bizim için önemliydi. Hayatımıza ve topluma etkili olacağına inanıyoruz. Bu çalışmalar sonrasında evinde çok fazla televizyon izlemeyen kişiler, hobisi olanlar, hayvan besleyenler, kronik hastalığı olan ve hastalığı ile ilgili dikkat edenler, aşırı öğün tüketmeyenlerin, öğünler arasında meyve tüketenlerin hastalığa yakalanmadığını tespit ettik. Çalışmada evcil hayvan besleyen kişilerin hayata daha pozitif baktığını ve az yakalandığını ya da hiç yakalanmadığını gördük. Gerçekten hayvanlarla meşgul olmak hayata bir anlam katmak, enfeksiyon hastalıklarda olsun, bulaşıcı hastalıklarda olsun sağlı olmanın bir yolu olarak sunulabilir.' 

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.