Gözlerinizde meydana gelen bu belirtiyi sakın görmezden gelmeyin

Gözlerinizde meydana gelen bu belirtiyi sakın görmezden gelmeyin

Kış mevsimi yaşanırken hastalıklarda peşinden gelmeye devam ediyor. Gözlerinizde bu belirtiler varsa dikkat edin! İşte detaylar.

Kış mevsiminin şiddetli soğuğuyla birlikte çeşitli hastalıklar da ortaya çıkmaya başladı. Gözünüzdeki bu belirtileri göz ardı etmeyin, 12 güne kadar bulaşıcı kalıyor, dikkatli olun!

Havaların soğumasıyla birlikte birçok bulaşıcı hastalık ortaya çıkıyor ve çeşitli hastalıklara neden oluyor.

Nezle göz olarak da bilinen Adenovirüs konjonktiviti, kış aylarında ve ilkbahar başlarında ortaya çıkan ciddi bir göz enfeksiyonudur. Dr. Öğretim Üyesi Enes Kesim, kendimizi bu salgından nasıl korumamız gerektiğini anlattı.

göz

BELİRTİLERE DİKKAT!

-Uykudan uyanıldığında göz kapaklarında şiddetli çapaklanma ve yapışma meydana gelir.

-Kızarıklık

-Göz kapaklarının şişmesi

-Gözde sulanma

-Işık hassasiyeti gibi şikayetlerle başlar.

Bir gözde başlayıp birkaç gün içinde diğer göze yayılır. Durum, hastalığın başlangıcından sonraki birkaç gün içinde kötüleşir.

Bulanık görme, gözde yabancı cisim hissi ve göz kapaklarını açmada zorluk meydana gelebilir. Buna hafif ateş, grip benzeri semptomlar ve kulağın önünde veya çene altında şişmiş lenf düğümlerinden kaynaklanan ağrı eşlik edebilir.

İyileşme genellikle 10-14 gün sürer, bazı kişilerde ise 3 haftaya kadar uzayabilir. Gözün şeffaf tabakası korneada lekeler oluşturarak görme kaybına neden olabilir. Bu lekelerin kaybolması aylar sürebilir ve uzun süreli görme sorunlarına neden olabilir.

göz nezlesi

10-12 GÜNE KADAR BULAŞICILIK SÜRMEKTEDİR!

Adenovirüsler oldukça bulaşıcıdır. Enfeksiyon, enfekte yüzeylerle (havlu, kapı kolu vb.) el teması, el sıkışma ve tıbbi ekipmanlarla (özellikle hastanelerde) meydana gelebilir. Ailelerde, okullarda, kışlalarda ve hastanelerde kolaylıkla yayılıp salgınlara neden olabiliyor. Bu nedenle enfekte kişilerin izolasyonu çok önemlidir.

Enfeksiyon bulunan kişiler hastalığın başlangıcından 10-12 gün sonra bulaştırıcıdır. Bu nedenle özellikle bu dönemde kişisel eşyalarınızı ayırmalı, mümkünse tek kullanımlık havlu kullanmalı, ayrı yataklarda yatmalı ve ellerinizi sık sık sabunlu suyla yıkamalısınız.

ELLERİNİZİ SIK SIK SABUNLU SUYLA YIKAYIN!

Göz nezlesi birçok komplikasyona neden olabileceği için belirtileri olan kişilerin mutlaka bir göz doktoruna başvurması gerekir.

Günümüzde adenovirüs kaynaklı konjonktivitin etkili bir tedavisi yoktur. İlaçlar hastaları rahatlatmak ve daha fazla hastalığın önlenmesi için kullanılır.

İlaç tedavisinin yanı sıra soğuk uygulama da göz kapağı şişliğini azaltarak hastaları rahatlatır. Kişisel hijyen, göz nezlesi tedavisinden çok daha önemli bir yerdir. Tüm bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi, basit kişisel önlemler alınarak adenoviral konjonktivit salgını önlenebilir.

Elleri sık sık sabun ve suyla yıkamak, kirli ellerle yüzünüze dokunmak ve hasta kişilerle temastan kaçınmak hastalanma riskini azaltır. Unutmayın; bir kişi binlerce kişiye bulaştırabilir.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.