Uyuz salgını günden güne büyüyor: Korunmanın tek bir yolu var

Uyuz salgını günden güne büyüyor: Korunmanın tek bir yolu var

Uyuz salgını giderek artıyor! Peki uyuzdan korunmak için neler yapılabilir? İşte cevabı...

Türkiye genelinde son dönemlerde artan uyuz vakaları, dermatoloji uzmanları tarafından yapılan uyarılarla gündemde. Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sıla Kılıç Sayar, hastalığın yayılma hızının endişe verici boyutlara ulaştığını belirtiyor.

Uzmanlar, uyuzun aile içinde yeniden bulaşma riskine dikkat çekiyor. İlk belirtilerin ortaya çıkmasının 4-6 hafta sürebileceğine vurgu yapan Sayar, "Ailede bir kişi hastalandıysa, şikayeti olmasa bile evdeki herkes eş zamanlı tedavi olmalı. Ailede herkes tedavi olmazsa yeniden bulaşabilir" uyarısında bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı'nın salgın riski olmadığı yönündeki açıklamasına rağmen uzmanlar, sahadaki gözlemlere dayanarak uyuz vakalarında artış olduğuna dikkat çekiyor. Hastalığın temas yoluyla bulaştığını belirten uzmanlar, özellikle sarılma, öpüşme, ortak kullanılan eşyalar gibi faktörlerin hastalığın yayılmasına zemin hazırladığını ifade ediyor.

uyuz olmamak için ne yapmak gerekiyor

Uyuzun hayvandan insana bulaşmadığını vurgulayan uzmanlar, sosyal medyada dolaşan yanlış bilgilerin hastalığın doğru anlaşılmasını zorlaştırdığına dikkat çekiyor. Doç. Dr. Sayar, "Uyuz, 'Sarcoptes scabiei' adı verilen gözle görülmeyecek kadar küçük akarların bulaşması ile insandan insana bulaşır. Hayvandan insana ise uyuz hastalığı bulaşmaz" açıklamasını yapıyor.

Hastalığın belirtileri arasında gece kaşıntısı öne çıkarken, uyuzun 15-20 dakikalık temasla bulaşabileceği bilgisi de uzmanlar tarafından paylaşılıyor. Doç. Dr. Sayar, uyuz hastalığının tedavisinde kullanılan kremlerin doğru ve düzenli bir şekilde kullanılmasının önemine vurgu yaparken, yanlış tedavi uygulamalarının özellikle hamileler ve çocuklar için risk taşıdığı konusunda uyarıda bulunuyor.

Son olarak, uzmanlar, uyuz hastalığına yakalanan bireylerin eş zamanlı olarak tedavi olmalarının önemine vurgu yaparak, doğru tedavi uygulandığında hastalığın tekrarlamayacağını ancak eş zamanlı tedavi olmadığı takdirde yeniden bulaş riskinin bulunduğunu belirtiyorlar.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.