Depremde hayat kurtaracak: Türk akademisyenlerden yeni buluş!

Depremde hayat kurtaracak: Türk akademisyenlerden yeni buluş!

Mersin Üniversitesi akademisinde yapılan incelemeler üzerine devrim yaratacak buluş göz doldurdu. Türk akademisyenler araştırmaları sonucunda depremler için projeyi belirtti.

Proje içeriğinde afetlerden ötürü oluşan enkaz ya da göçüklerdeki canlı varlığıyla radarın prototipi üzerinde geliştirmeler yapıldı. Prof. Dr. Caner Özdemir, Dr. Hakan Işıker ve Dr. Betül Yılmaz, 1 Ağustos'ta "Enkaz Altı Canlı Varlığı Tespit ve Görüntüleme Radarı Projesi" başlatıldı.

Özdemir, gazetecilere 6 Şubat tarihinde yaşanan deprem sonrasında çalışmalara hız kazanırken TÜBİTAK'ın desteğini belirterek ilk aşamada olumlu sonuçlar yayınlandı. 20 santimetreden 2 metreye kadar yakın mesafeler için yaşam varlığı görülürken enkaz özelliği daha da derinleştiğini belirtti. Radar bölgesinde çalışma yapan kuruluşlar üzerinden cihazın kurtarma faaliyetlerine destek sağlandı.

deprem

Yeni cihazın uzaktan algılama özelliğiyle çalışmalarda bulunan Özdemir, radar, elektromanyetik sinyalleri gönderimini sağlayarak enkaz altına sinyal nüfusu yapıldı. Canlı var mı yok mu, canlının durumu nedir, hareket ediyor mu? sorularına yanıt vererek tespit yapmak kolaylaştırılacak. Cihazın beton, tuğla, briket ve tahta yapılar üzerinde çalışmasıyla 12 ay devam eden tasarım sürecinin sonunda projenin seri üretime hazır hale getirileceğinin bilgisi verildi. 

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.