Emekli ve memur maaşında 4 aylık enflasyon farkı belli oldu

Emekli ve memur maaşında 4 aylık enflasyon farkı belli oldu

Bu yıl zamlar ve fiyat artışları durmak bilmiyor, vatandaşlar gelen zamma ve yeni fiyata alışmaya çalışırken o uzman isimden zamlarla ilgili çarpıcı yorum geldi. İşte detaylar…

Her yeni güne yeni bir zam haberi ile uyandığımız bu zamanlar bitecek mi? Ünlü ekonomistten zamlarla ve enflasyonla ilgili şok edecek açıklamalar geldi.. Detaylar haberimizde…

kargo

EMEKLİ MEMUR ZAMMI SON DAKİKA: 4 AYLIK ENFLASYON FARKI SONRASI YENİ TABLO! MUHAMMET BAYRAM, 'SON YÜKSEK ZAMLAR' DİYEREK ANLATTI

Son dakika: SSK BAĞ-KUR’da aylık enflasyon zammı açıklandı! TÜİK nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı 4 aylık enflasyon verilerinin gelmesiyle temmuz ayında 16 milyon emekliye ilişkin artış hesaplamaları değişti. Peki BAĞ-KUR SSK'nın asgari emekli maaşı ne kadar? Kaç TL olacak? Aşağıda emeklilerin temel maaşı ve en düşük emekli maaşı düzeyini düzenleyen detaylar ile yeni memurların mesleğe göre artış hesaplamaları yer alıyor.

Son haberler... Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Nisan ayı enflasyon verileri açıklandı. Bunun sonucunda Nisan ayında enflasyon yüzde 3,18 oldu. Böylece 4A, 4B SSK Bağ-Kur Emeklilik Artışına ilişkin 4 aylık enflasyon verisi de netleşti. Nihai veriler 6 aylık enflasyon verilerinin ardından belli olacak. Temel emekli maaşının artırılması ve en düşük maaşın artırılmasına ilişkin düzenlemeler yapılacak. Detaylar burada…

NİSAN AYI ENFLASYONU AÇIKLANDI

TÜİK Nisan ayı TÜFE verilerini açıkladı. Ekonomistler enflasyonun nisan ayında yüzde 3,22 olacağını tahmin ediyor. Bunun sonucunda enflasyon sırasıyla yüzde 3,18 ve yıllık yüzde 69,80 arttı.

4 AYLIK ENFLASYON NE OLDU?

TÜFE verilerine göre emekliler ve memurlarda dört aylık enflasyonun arttığı ortaya çıktı. Tüketici fiyatları endeksi Ocak'ta yüzde 6,70, Şubat'ta yüzde 4,53, Mart'ta ise yüzde 3,16 artarak Nisan'da yüzde 18,70'e yükseldi. Bu aynı zamanda SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşlarına yönelik dört aydaki son artış oldu.

6 AYLIK ENFLASYON NE OLACAK?

Merkez Bankası, piyasa katılımcılarına yönelik son anketinde bu artışa ilişkin önemli ipuçları verdi. Piyasa katılımcılarının anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 44,19 oldu. Böylece emeklilerin maaşlarının 6 ayda enflasyon oranına göre yüzde 25,46 oranında artabileceği hesaplanıyor.

EMEKLİ KÖK MAAŞI TABLOSU DEĞİŞTİ

BAĞ-KUR’da en düşük maaş 10 bin 178 lira. 4 aylık enflasyonla 12 bin 81 lira oldu. Yüzde 25,46 artışla 12 bin 769 liraya yükselmesi bekleniyor.

BAĞ-KUR’da tarım emeklilerinin temel aylık maaşı 8.089 TL. Bu rakam 10.000 lirada tamamlanıyor. Nisan enflasyonunun ardından bu rakam 9 bin 601 lira oldu. Haziran enflasyonunun ardından 10.148 TL'ye ulaşabileceği hesaplanıyor.

2000 yılından sonra emekli olan SSK'lıların temel aylık maaşı 7.047 TL iken bu rakam 10.000 TL'ye çıktı. Temmuz ayında bu rakamın 8 bin 841 liraya ulaşması bekleniyordu. Nisan enflasyonunun ardından 8 bin 364 liraya yükseldi. 2000 yılı öncesinde emekli olan SSK'lıların asıl maaşı 11 bin 367 lira iken, temmuz ayında bu rakamın 14 bin 261 liraya çıkabileceği hesaplandı.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE OLACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, en düşük emekli maaşının asgari ücrete yükseltilmeyeceğini belirtti. Temmuz ayında tartışılan formüller arasında en düşük maaşı baz maaşa eşitleyen bir formül öne çıkıyor. Bir diğer formül ise bu düzenleme sonrasında ilgili artışın ücretlere yansımasının çok muhtemel olduğudur. Ayrıca özellikle emeklilere yönelik sosyal yardımların getirilmesine yönelik planlar da var. Sonuç olarak asgari emekli maaşı Temmuz 2024'te 12.500 TL'den 15.500 TL'ye çıkabilir.

4 AYLIK MEMUR ENFLASYON FARKI

Nisan ayı enflasyon verilerine göre memur enflasyonunda 4 aylık fark yüzde 3,23 oldu. Böylece memur maaşı artış oranı enflasyon farkı dahil yüzde 13,56 olarak hesaplandı.

MEMUR MAAŞ ZAMMI TAHMİNİ

Toplu sözleşmelerdeki artış, Emekli Sandığı kapsamındaki çalışanlar ve emekliler için de Temmuz ayından itibaren geçerli olacak. Bilindiği üzere memur ve emeklilere Ocak 2024'te yüzde 49,25 oranında maaş artışı verilecek. Temmuz döneminde ise yüzde 10 oranında zam ve yılın ilk 6 ayına ait yüzde 15'i aşan enflasyon kadar fark verilecek. Merkez Bankası verilerine göre yüzde 25,46 olması beklenen altı aylık enflasyon tahminine göre memur enflasyon açığının yüzde 9,09'a ulaşması bekleniyor. Bu tahminin gerçekleşmesi durumunda memur maaş artışı yüzde 20 olacak.

EN DÜŞÜK MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ MAAŞI NE OLACAK?

Ocak 2024'te memurlara yapılan yüzde 49,25'lik artışın ardından memurların en düşük maaşı 32 bin 860 TL'ye yükseldi. Memurların en düşük emekli maaşı 9 bin 876 liradan 14 bin 741 liraya çıktı. Altı aylık enflasyon tahminine göre memurların en düşük maaşı yüzde 20 artışla 39 bin 432 liraya ulaşacak. Emekli memurlarda ise bu sayı 17 bin 689'a çıkacak.

EMEKLİYE REFAH PAYINDA RAKAMI AÇIKLADI

Enflasyon rakamlarını değerlendiren ekonomist Muhammet Bayram, “SSK ve BAĞ-KUR emeklileri dört aylık enflasyona eşdeğer bir zam elde etti” dedi. %17.70'i hak ediyor. Mayıs ve Haziran'daki enflasyondan sonra yüzde 25'lik bir enflasyon bekliyoruz. Şu anda enflasyon yüzde 3'ün altına düşerse enflasyonla biraz daha iyi mücadele ediyor diyebiliriz ama şu anda enflasyon sağlam bir seviyede. Dolayısıyla temmuz ayında yüzde 25 oranında bir artış bekleyebiliriz. “Sosyal paylaşımdaki artışın yaklaşık yüzde 30 oranında ücret artışına yol açabileceğini tahmin ediyoruz” dedi.

"SON YÜKSEK ZAMLAR"

Uzman isim, "Memur ve kamu çalışanlarının emekli maaşı hesaplamasında, memurların toplu sözleşmelerinin artması nedeniyle temmuz ayında 5 puanlık daha düşük bir artış olacak" diye ekledi: "SSK ve BAĞ-KUR emeklileri yüzde 25 alacakken onlar yüzde 20 alacak. Ama geçtiğimiz dönemde memur emeklileri daha fazla zam alırken, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri onlara eşitlendi. Bu dönemde de emekli maaşları eşitlenebilir. Ama artık enflasyonda dengelenme yılı. Temmuz ayında yapılacak artışlar son yüksek artışlar olacak diyebiliriz” yorumunu yaptı.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.