Koltukaltı ve kasık en tehlikeli bölge! Hayati risk taşıyor!
Kıl dönmesi, genellikle kasık, koltukaltı, yüz gibi traş yapılan bölgelerde meydana gelir. Burada, kılın sürtünmesi sonucunda yeniden kanala girmesiyle ve yabancı cisim reaksiyonu ile birlikte iltihabi bir durum oluşturması söz konusudur. Bu gibi durumlar, etkilenen bölgelerde kızarıklığın yanı sıra hassasiyet ve şişlik görülmesine neden olur. Şayet bu kıllar steril edilmemiş ortamlar altında çıkarılmaya çalışıldığı zaman daha derin dokulara ulaşan enfeksiyonlara, hatta apse oluşumlarına yol açarlar.
Kasık ve koltukaltı gibi bakteriyel florası yoğun olan alanlarda, kıl temizliğinin steril edilmemiş koşullarda yapılması, çevresinde kızarıklık ve hassasiyet görülen kılların çekilmesi, ciddi enfeksiyonlar ve komplikasyonlar doğurabilir.
Bu tip enfeksiyon durumlarının sıklıkla görülen sebeplerin arasında, bu bölgelerde yaygın olarak bulunan bakteri ve mantarlar bulunur. Özellikle burun, koltukaltı, kasık, karın bölgesi ve makatta yüksek kolonizasyon gösteren Stafilokokus Aureus bakterisi, atopik bünyeli kişilerde sıkça görülmektedir ve enfeksiyon etkeni olarak öne çıkmaktadır.
Stafilokokus Aureus, vücutta daha çok cilt ve üst solunum yollarında yer alan bir bakteridir. Bu alanlarda fırsatçı enfeksiyonlar ortaya çıkabilir; popülasyonun %21-30’u bu bakteriyi uzun süre taşımaktadır.
Küçük travmalar, örneğin kıl çekimi gibi basit işlemler, burun delikleri, koltukaltı ve kasık gibi bölgelerde kıl köklerinde iltihaplanmalara, abselere ve çeşitli cilt enfeksiyonlarına yol açabilir. Bu durum, toksinlerin sistemik dolaşıma katılmasıyla sepsis, osteomyelit ve endokardit gibi hayatı tehdit eden enfeksiyon riskini artırır. Özellikle diyabet hastaları, yaşlılar, atopik bünyeli kişiler ve sigara içenlerde bu tür tablolar daha sık gözlemlenmektedir.
Stafilokokus Aureus, bakteriyemi ile infektif endokarditin en yaygın sebebidir. Bakteriyel enfeksiyonlar, enfekte yaradan deriden deriye temasla ya da ortak yaşam alanlarında bulaş gösterebilir.
Küçük bir enfeksiyon olarak görüp geçiştirmemek önemlidir. Kıl kökü enfeksiyonuna sebebp olan bakterilerin (örneğin, Stafilokokus Aureus, Streptokok vb. ) toksinleri, cilt bütünlüğünü bozarak sistemik dolaşıma karışarak ciddi sonuçlar doğurabilir. Hassas ve kızarmış kılların çekilmemesi çok önemlidir. Eğer lokal belirtiler yoksa, bu kıllar için antibakteriyel krem uygulamalarıyla yapılmalıdır; fakat sistemik belirtiler varsa derhal bir uzmana başvurulması gerekir.
Kıl dönmesi problemi yaşayan bireylerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu kişiler mutlaka lazer epilasyon yöntemine yönelmeli ve bu işlemi dermatolog kontrolünde gerçekleştirmelidir. Aynı zamanda vücut ağırlıklarına dikkat etmeli, dar kıyafetler giymemeli ve kıllı bölgelerde mümkün olduğunca sürtünmeyi asgariye indirmeye özen göstermelidir. Kıllar mutlaka suyla yumuşatılarak traş edilmelidir. Kuru traş yapmak, hem tahrişi artırmakta hem de batık oluşumuna yol açmaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.