Türkiye Nükleer Hizmet İhracatında Yeni Bir Dönem Başlatıyor

Türkiye Nükleer Hizmet İhracatında Yeni Bir Dönem Başlatıyor

Türk mühendisler, Akkuyu Nükleer Santrali ile Macaristan'a nükleer hizmet ihracatı gerçekleştirdi.

Türkiye'nin İlk Nükleer Hizmet İhracatı Başarıyla Gerçekleşti

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) Türk mühendislerinin kazandığı deneyim, uluslararası pazara ilk kez taşındı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan alınan bilgilere göre, Nükleer Teknik Destek Anonim Şirketi (NÜTED), edindiği yetkinlikleri Macaristan'daki enerji projelerine aktarma başarısını gösterdi.

Macaristan'daki PAKS-II Projesi

NÜTED, Macaristan'da devam eden PAKS-II Nükleer Santral Projesi'nde imalat denetim hizmeti sağlayacak. Ayrıca, Macar tarafı ile yeni sözleşmeler için de müzakerelere hız kesmeden devam edilmektedir.

Uluslararası Sertifikasyon ve Gelecek Hedefleri

Akkuyu'dan elde edilen kazanımları uluslararası geçerliliği olan sertifikalar ile destekleyen NÜTED, bu projeyle beraber daha geniş kapsamlı hizmetler için de görüşmeler yapmaktadır. Bu sözleşme, Türk mühendislerinin nükleer alanındaki uzmanlığını kanıtlamaktadır.

NÜTED'in Tarihçesi ve Görevleri

NÜTED, 2020 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ilişkili kuruluşlarından biri olan Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) tarafından kurulmuştur. Türkiye'nin nükleer alanındaki ilk teknik destek şirketi olarak, çeşitli mühendislik hizmetleri, denetim, danışmanlık ve eğitim faaliyetleri yürütmektedir.

Akkuyu NGS'deki deneyimi ile beraber saha, inşaat, imalat ve işletmeye alma süreçlerinde de etkin rol oynamakta ve sürekli olarak gelişim göstermektedir.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) Türk mühendislerin elde ettiği yetkinlik, ilk kez ihracata...

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) Türk mühendislerin elde ettiği yetkinlik, ilk kez ihracata konu oldu. Nükleer Teknik Destek Anonim Şirketi (NÜTED), Akkuyu'nun birçok sürecinde edindiği tecrübeyi Macaristan'a taşıdı. Macaristan'da bulunan PAKS-II Nükleer Santral Projesi'nde imalat denetim hizmeti verecek olan NÜTED, Macar tarafıyla yeni sözleşmeler için de görüşmeleri sürdürüyor.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.