Bayburt'un Uluslararası Ödüllü Müzeleri Ziyaretçi Akınına Uğradı

Bayburt'un Uluslararası Ödüllü Müzeleri Ziyaretçi Akınına Uğradı

Bayburt’un ödüllü müzeleri, 6 ayda 90 binin üzerinde ziyaretçi ağırlayarak kenti kültür merkezi haline getirdi.

Bayburt'un Uluslararası Ödüllü Müzeleri Ziyaretçi Akınına Uğradı

Bayburt, Baksı Müzesi ve Kenan Yavuz Etnografya Müzesi ile uluslararası alanda dikkat çekerek turizmde önemli bir lokomotif haline geldi. 6 ayda yaklaşık 90 bin ziyaretçi ağırlayan bu müzeler, kentin kültürel kimliğine de katkı sunmakta.

Baksı Müzesi'nin Başarısı

Bayraktar köyünde, Çoruh Vadisi’ne bakan bir tepede yer alan Baksı Müzesi, 2010 yılında ressam ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan tarafından kuruldu. Müze, 2014 yılında kazandığı Avrupa Konseyi Müze Ödülü ve TBMM Onur Ödülü ile uluslararası sanat camiasında adını duyurdu. Geleneksel kültürü koruma ve sergileme misyonu ile müze, yurt içi ve yurt dışında geniş bir kitleye hitap ediyor.

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi'nin Etkisi

Diğer bir ödüllü müze olan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, 2013'te iş insanı Kenan Yavuz tarafından kuruldu. İlk olarak kültürevi olarak hizmet veren mekan, 2019'da 'resmi özel müze' statüsü aldı. 2021 yılında Silletto Ödülü ile taçlandırılan müze, deneyim turizmi açısından örnek teşkil ediyor ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2022 Özel Ödülü'ne layık görüldü.

Bayburt'un Geleceği ve Kültürel Faaliyetler

TÜİK verilerine göre 2023 itibarıyla 86 bin 47 nüfusa sahip Bayburt, bu müzeler sayesinde tanıtımını artırmakta. Prof. Dr. Koçan, yapmış oldukları etkinliklerle birlikte önemli sanatçıları ağırladıklarını belirtirken, "Bayburt artık bir kültür kenti oldu" ifadesinde bulundu. Ayrıca, gelecek sezon açık hava sineması ve konserlerle kültürel etkinliklerin artırılmasının planlandığını söyledi.

Müzelerin Ziyaretçi İlgisi

Müzede 40 bin civarında ziyaretçi ağırladığını belirten Koçan, çevre illerden gelen üniversite öğrencilerinin de müzeye yoğun ilgi gösterdiğini dile getirdi. Bunun yanı sıra, Kenan Yavuz, müzenin kültür ve deneyim turizmi açısından Türkiye’de önemli bir rol oynadığını ifade ederek 50 bin ziyaretçiye ulaştıklarını açıkladı. Sonbahar döneminde bu sayının daha da artması bekleniyor.

Türkiye'nin nüfus bakımından en küçük ili Bayburt'un turizmdeki lokomotifi haline gelen...

Türkiye'nin nüfus bakımından en küçük ili Bayburt'un turizmdeki lokomotifi haline gelen uluslararası ödüllü Baksı Müzesi ile Kenan Yavuz Etnografya Müzesi'nde sezon yoğun geçti. 2021'de Avrupa Müze Forumunca her yıl düzenlenen "Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri" yarışmasında "2021 Silletto Ödülü" kazanan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, 2024'te 50 bin yerli ve yabancı turist ağırladı.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.