12. Ajyal Film Festivali'nde Kadın Yönetmenlerin Güçlü Hikayeleri

12. Ajyal Film Festivali'nde Kadın Yönetmenlerin Güçlü Hikayeleri

Kadın yönetmenler, 12. Ajyal Film Festivali'nde güçlü ve etkileyici filmlerle sahnede.

12. Ajyal Film Festivali'nde Kadın Yönetmenlerin Vurgusu

Doha Film Enstitüsü (DFI) tarafından düzenlenen 12. Ajyal Film Festivali'nde 'Kadın Bakışı' etkinliği ilgiyle karşılandı. Bu etkinlikte, çeşitli kadın yönetmenler güçlü hikayelerini izleyiciyle buluşturdu.

Tunus Asıllı Yönetmen Hind Meddeb'in Dikkat Çeken Açıklamaları

Tunus asıllı Fransız yönetmen Hind Meddeb, festivalde yer alan eserlerinden biri olan "Sudan, Remember Us (Sudan, Bizi Hatırla)" belgeselinin Sudan devrimini şiirsel bir soyutlama ile ele aldığını vurguladı. "Sudan hareketini başından itibaren izledim; içine dahil olmanın cesaret verici olduğunu düşündüm. Tunus ve Mısır'daki devrimleri de gözlemledim ancak Sudan devrimi gerçekten eşsizdi. Sanat, devrimle birlikte bir patlama yaşadı ve gençler benim kameram aracılığıyla dünyaya seslenmeye başladı." diye belirtti.

Şiirin Gücü

Meddeb, Sudanlıların polis şiddetine karşı şiiri kullandığını belirterek şöyle devam etti: "Sudan'a gittiğimde, şiirin ulusal bir fenomene dönüştüğünü keşfettim. Bugün Sudanlılar için şiir, hayatta kalma ve var olma meselesidir." Sudan devriminde kadınların ön planda olduğunu vurgulayan Meddeb, "Protestoların ön saflarında genellikle kadınların olduğunu gördüm," şeklinde konuştu.

Marjan Khosravi ve Gerçek Hayattan İlham Alan Hikayesi

İranlı yönetmen Marjan Khosravi, festivaldeki "Bir Kabile için Ağıt" filminde gerçek bir hikayeden esinlendiğini söyledi. Khosravi, filmin, İran'da bir kadının şehir merkezine yerleşme çabalarını anlattığını belirtti. "Bir kadın olarak, mirasını, kültürünü ve sanatını korumak için mücadele ediyordu. Teknolojik gelişmelerin göçebe halkların kültürel mirasını korumasını zorlaştırmasından üzüntü duyuyordu." dedi.

Meryam Joobeur'un Değişim Üzerine Düşünceleri

Tunus asıllı Kanadalı yönetmen Meryam Joobeur, Tunus Devrimi sonrası değişimlerin yol açtığı belirsizliğin, insanlarda korku yarattığını dile getirdi. "Dünyayı değiştirmek istiyorsanız, önce kendinizden başlamalısınız. Aşırı özgürlük ile aşırı dindarlık bir aradaydı. Hala cevaplanmamış sorular var, ancak bence durum daha dengeli hale geldi," açıklamalarında bulundu.

Joobeur'un "Kime Aitim" adlı filmi, Tunus'un uzak bir köyünde eşi ve küçük oğlu ile sessiz bir yaşam süren Aicha'nın, savaştan dönen büyük oğlu Mehdi'nin eve dönüşüyle değişen hayatını konu alıyor. Bu film, 74. Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı Ödülü'ne aday gösterilmişti.

Doha Film Enstitüsü (DFI) tarafından düzenlenen 12. Ajyal Film Festivali'nde "Kadın Bakışı"...

Doha Film Enstitüsü (DFI) tarafından düzenlenen 12. Ajyal Film Festivali'nde "Kadın Bakışı" etkinliği gerçekleştirildi. DFI desteğiyle filmlerini çeken, "Sudan, Remember Us (Sudan, Bizi Hatırla)" belgeselinin Tunus asıllı Fransız yönetmeni Hind Meddeb (sağda), "Requiem for a Tribe (Bir Kabile için Ağıt)" filminin yönetmeni Marjan Khosravi (solda) ve "Who Do I Belong To (Kime Aitim)" filminin yönetmeni Meryam Joobeur (ortada), festival kapsamında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.