Anadolu Oya Sanatı Dünya Sahnesinde
Oya Projesi ile Anadolu kadınlarının zarif el emeği sanatları uluslararası arenaya taşıyılıyor.
Anadolu Oya Sanatının Kültürel Yolculuğu
Anadolu kadınının zarif el emeği olan oya, "Oya Projesi" sayesinde dünya sahnesine taşınıyor. Bu proje, geleneksel sanatın yolculuğunu kitaplar ve belgesel ile yeniden hayat bulmasını sağlıyor.
Projenin Temel Taşı: Adnan Memiş'in Koleksiyonu
Yirmi yıla yakın bir sürede farklı bölgelerden toplanan iğne oyası koleksiyonu, Adnan Memiş Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı tarafından yönetilen bu projenin temel taşını oluşturuyor.
Kitapların Tanıtımı ve Belgesel Gösterimi
Doğuş Otomotiv’in katkılarıyla gerçekleştirilen projenin ilk ürünleri, kitapların sunumu ve "Oya Belgeseli"nin özel gösterimi ile tanıtıldı.
Bilimsel Eserler: Tarih ve Sanat
Kitap çalışmaları sayesinde oyanın tarihi boyutu ilk kez kapsamlı bir şekilde ele alındı. Prof. Dr. Nurhan Atasoy'un kaleme aldığı "Özgün Bir Sanatın Tarihi Boyutu" adlı eser, Mary Işın’ın çevirisi ile İngilizce olarak "The History Of A Unique Art Oya" adıyla yayımlandı.
Öte yandan, Dr. Gönül Paksoy'un hazırladığı "Anadolu Kadınının Eşsiz Sanatı" adlı eser de Feyza Howell'ın çevirisiyle "Oya The Unique Art Of Anatolian Women" olarak karşımıza çıkıyor.
Belgeselin Dünya Festivallerindeki Yolculuğu
Sevinç Baloğlu tarafından yönetilen "Anadolu Kadınının Eşsiz Sanatı Oya" belgeseli, Anadolu kadınlarının el emeği ve hayatlarına dair kesitleri gözler önüne seriyor. Belgesel dünya genelindeki film festivallerinde sıklıkla yer alıyor.
UNESCO Listesine Girmek Hedefleniyor
Proje, oya sanatının UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girebilmesi için çalışmalar yürütüyor. Projenin hedefleri arasında, Anadolu kadınlarının ürettikleri oyalarla dünya pazarına erişim sağlamaları da bulunuyor.
Kooperatifleşme ve Yarışmalar
Oya sanatını yaşatmayı hedefleyen proje, yerel kooperatiflerin oluşturulmasını ve güçlendirilmesini planlıyor. Bunun yanı sıra, düzenlenecek yarışmalarla oyaya olan ilginin artırılması amaçlanıyor.
Mobil Sergi ve Müze Planları
Gelecek günlerde gerçekleştirilecek mobil sergi ile Oya Projesi, yurt içi ve yurt dışında sanatseverlerle buluşacak. İstanbul'da planlanan bir müze ise, Adnan Memiş koleksiyonuna ev sahipliği yapacak ve geleneksel oya örneklerini sergileyecek.
Anadolu kadınının zarif el emeği ve sanatı olan oya, "Oya Projesi"yle dünya sahnesine çıkıyor. Adnan Memiş'in son 20 yıla yakın bir süre boyunca çeşitli bölgelerden topladığı iğne oyası koleksiyonuna dayanan proje, Adnan Memiş Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı tarafından yönetiliyor.
Anadolu kadınının zarif el emeği ve sanatı olan oya, "Oya Projesi"yle dünya sahnesine çıkıyor. Adnan Memiş'in son 20 yıla yakın bir süre boyunca çeşitli bölgelerden topladığı iğne oyası koleksiyonuna dayanan proje, Adnan Memiş Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı tarafından yönetiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.