Bağdat'taki Rehabilitasyon Merkezinde Tedavi Gören 5 Bin Uyuşturucu Bağımlısı
Bağdat'ta uyuşturucu bağımlılığı artarken, rehabilitasyon merkezlerinde tedavi görenlerin sayısı 5 bine ulaştı.
Bağdat'taki Rehabilitasyon Merkezi ve Uyuşturucu Bağımlılığı
Irak'ın başkenti Bağdat'ta, uyuşturucu bağımlılığı ciddi bir sorun haline gelirken, rehabilitasyon merkezlerinde yaklaşık 5 bin bağımlı tedavi görüyor.
Uyuşturucu bağımlılığının en fazla gençler arasında yayıldığı belirtilirken, sorunun kaynağında kötü arkadaşlıklar ve maddelere ucuz erişim olduğu ifade ediliyor.
Cebbar Hüseyin'in Kişisel Hikayesi
Bağdat'ta rehabilitasyon merkezinde tedavi gören 23 yaşındaki Cebbar Hüseyin, 2017 yılından beri uyuşturucu kullandığını belirtti. Uyuşturucu ile tanışmasının nedeninin kötü arkadaşlar olduğunu aktaran Hüseyin, bu bağımlılığından dolayı eğitimine de devam edemediğini ifade etti.
Hüseyin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kristal adı verilen uyuşturucuyu kullanmaya başladığımda uyuyamıyor ve evde duramıyordum. Aileme zarar verdim ve kendimi bile asarak intihar etmeyi düşündüm. Ancak rehabilitasyon sürecim beni psikolojik olarak rahatlattı."
İlya İhsan'ın Deneyimi
Merkezde tedavi gören 16 yaşındaki İlya İhsan ise yaşadığı zorlukları dile getirerek, "Ailemle sorunlar yaşadım ve sokağa çıktım. Uyuşturucu kullanan kişilerle tanıştım, bu da bağımlılığımı artırdı" şeklinde konuştu. İhsan, tedavi sürecinin iyi gittiğini ve psikolojik destek aldığını ifade etti.
Yetkililerin Değerlendirmeleri
Irak Sağlık Bakanlığına bağlı Uyuşturucuyla Mücadele ve Rehabilitasyon Merkezi Müdür Yardımcısı Velid Müslüm, şu ana kadar merkeze 9 bin kişi başvurduğunu, yılın başından itibaren ise 4 bin 700 uyuşturucu bağımlısının tedaviye alındığını kaydetti. Müslüm, önemli problemin kötü arkadaşlıklar ve maddelere kolay erişim olduğunu belirtti.
Irak İçişleri Bakanlığı Uyuşturucuyla Mücadele Birimi Basın Dairesi Başkanı Hüseyin Temimi ise hükümetin uyuşturucu ile mücadeleyi artırdığını ve birçok uyuşturucu baronunun yakalandığını söyledi.
Uyuşturucu Ticareti ve Ceza Uygulamaları
Hukukçu Şirin Zengene, uyuşturucu ticareti yapanların idam cezasına çarptırılmasının en caydırıcı yöntem olduğunu belirtirken, hapishanelerde uyuşturucu kullanan sayısının yüksek olduğunu vurguladı. Zengene, bu sorunun çözümü için caydırıcı önlemlerin alınması gerektiğini düşündüğünü ifade etti.
Irak'ta özellikle gençler arasında uyuşturucu bağımlılığı önemli bir sorun olmaya devam ederken başkent Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın bağımlı tedavi görüyor.
Irak'ta özellikle gençler arasında uyuşturucu bağımlılığı önemli bir sorun olmaya devam ederken başkent Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın bağımlı tedavi görüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.