Haşere İlaçlamasında Zehirlenme Vakalarına Dikkat

Haşere İlaçlamasında Zehirlenme Vakalarına Dikkat

Uzmanlar, haşere ilaçlamalarında 'yarılanma ömrü' konusunda uyarıyor. İzmir'deki üzücü olay sonrası güvenlik önemleri tartışılıyor.

Haşere İlaçlamalarının Tehlikeleri Üzerine Önemli Uyarılar

Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hilmi Orhan, İzmir’de bir apartmanda gerçekleştirilen haşere ilaçlamasının ardından yaşanan zehirlenme vakaları ile ilgili kritik açıklamalarda bulundu.

Üzücü Olay ve Sonuçları

İzmir'in Konak ilçesinde, tahtakurularına karşı yapılan ilaçlamanın ardından bir yaşındaki bir bebek yaşamını yitirmiş, alt ve üst katlarda yaşayan diğer bireyler hastaneye kaldırılmıştı. Prof. Dr. Orhan, yaşanan bu üzücü olayın ardından, ilaçlama sırasında uyması gereken kuralların göz ardı edildiğini belirtti.

Yarılanma Ömrü ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

İlaçlama sırasında kullanılan maddenin havada kalma süresi olan 'yarılanma ömrü' mühim bir konu olduğunu vurgulayan Orhan, "İlaç uygulandıktan sonra, o ortamda belli bir süre bulunulmaması, solunum yapılmaması ve temastan kaçınılması gerekmektedir," dedi. Kullanılan ilacın vücuda giriş oranının bilinmesi gerektiğini ifade eden uzman, toksikolojik analizlerin önemine değindi.

Kurallara Uymak Hayati Öneme Sahip

İnsana zarar vermemesi için, evlerde kullanılan ilaçların insan sağlığına toksik etkisi düşük olanların tercih edilmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Hilmi Orhan, uygun olan uygulamaların yapılmadığı takdirde istenmeyen sonuçların doğabileceğini belirtti. Kullanım yasalarının ve kurallarının oldukça açık olduğunu dile getiren Orhan, "Kurallara uyulması halinde herhangi bir risk yoktur," diyerek herkesin bu güvenlik önlemlerine mevcut risklerden kaçınmak için dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

Gözaltına Alınanlar ve Olayın Gelişimi

İzmir'deki olayın ardından, ilaçlamayı yapan ziraat mühendisi ve yardımcısının yanı sıra işe aracılık eden bir kişi de gözaltına alınmıştı. Orhan, bu olayın, haşere kontrol uygulamalarında daha detaylı güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini hatırlatıyor.

Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hilmi...

Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hilmi Orhan, İzmir'de 1 yaşındaki bebeğin apartmandaki haşere ilaçlamasının ardından zehirlenerek hayatını kaybetmesiyle ilgili yaptığı değerlendirmede ilaçlamayla uygulanan maddenin uzaklaşması için gereken "yarılanma ömrü" içinde ortamdaki havanın solunmaması gerektiğine dikkat çekti.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.