Sinop'ta Geleceğin Şefleri Lakerda Yapımını Öğreniyor
Sinop Üniversitesi'nde öğrenciler lakerda için yeni yapım teknikleri öğreniyor.
Sinop'ta Lakerda Eğitimleri Başlıyor
Sinop Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, geleceğin şef adaylarına lakerda yapımına yönelik eğitim veriyor. Tescilli lezzet lakerda, kente özel farklı sunum ve yapım teknikleriyle tanıtılacak.
Uygulamalı Eğitim Dersleri
Karadeniz'de avlanan torik ve palamuttan üretilen lakerdanın tanınırlığını artırmaya yönelik çalışmalar sürerken, öğrenciler uygulamalı eğitimde yeni nesil lakerda sunum tekniklerini öğreniyorlar.
Yöresel Lezzetlerin Tanıtımı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasibe Yazıt, "Üniversitelerin yerel lezzetleri ön plana çıkarması gerekli. Lakerda tanıtımında önemli adımlar atıldı" ifadelerini kullandı.
Öğrencilerden Yenilikçi Yaklaşımlar
Yazıt, lakerda ile ilgili eğitimlerin meyvelerini topladıklarını söyleyerek, "Öğrencilerimiz, sundukları tabaklara bilgi ve becerilerini ekleyerek çok başarılı sonuçlar elde etti" dedi. Ayrıca, yiyecek içecek işletmelerinin bu tabakları reçetelendirmek için üniversiteyle işbirliği yapmak istediklerini belirtti.
Standartların Geliştirilmesi
Doç. Dr. Yazıt, lakerda yapımında standartların belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle tuz oranı konusunda yapılan görüşmelerin devam ettiğini belirterek, eğitimlerle bu sorunların çözüme kavuşturulacağını ifade etti.
Öğrencilerin Yarışma Başarıları
Gastronomi Bölümü öğrencisi Harun Uyar, lakerda festivalinde "özgün ve tarif sunumu" kategorisinde ödül kazandı. Uyar, sunduğu tabağın beğenildiğini ve tuz oranını dengelemek için kuru üzüm kullandığını açıkladı.
Ayrıca, festivalde "en lezzetli tabak" kategorisinde birincilik elde eden Dilara Yılmaz, lakerdayı farklı ürünlerle harmanlayarak dikkate değer bir sunum gerçekleştirdiğini belirtti.
Sinop Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerine, kente özgü coğrafi işaret belgeli lakerdanın (tuzlu balık) kriterlere uygun farklı sunum ve yapım teknikleriyle ilgili uygulamalı eğitim verilecek. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasibe Yazıt (sağda), konuya ilişkin açıklama yaptı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.