Türk Üniversiteleri İklim Değişikliği Araştırmaları İçin Kutuplarda Sefer Düzenledi

Türk Üniversiteleri İklim Değişikliği Araştırmaları İçin Kutuplarda Sefer Düzenledi

Beş Türk üniversitesi, küresel iklim değişikliği üzerine yapılan bilim seferine katıldı.

Türk Üniversiteleri Kutuplarda İklim Araştırmaları Yapıyor

İklim değişikliği araştırmaları için düzenlenen bir bilim seferine katılan beş Türk üniversitesi, Antarktika ve Arktik bölgesinden önemli veriler topladı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi'nde Türk üniversitelerinden bilim insanlarının elde ettikleri verileri inceleyen bir bildiri yayımladı.

Katılımcı Üniversiteler ve Araştırma Çalışmaları

Dokuz Eylül Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi gibi kurumların yanı sıra Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK, seferde yer aldı. Ayrıca; Bulgaristan, İtalya ve Şili'den araştırmacılar da bu ekibin bir parçasıydı. Seferde, iklim değişikliğinin etkilerini araştırmak amacıyla önemli bilimsel çalışmalar gerçekleştirildi.

200 Üzerinde Bilimsel Çıktı Bekleniyor

4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi'nin, üniversitelerde gerçekleştirilen bilimsel çalışmalara kaynak oluşturduğu ifade edildi. Sefer süresince, her iki kutup bölgesine yönelik düzenlenen araştırmalarda 200'ün üzerinde bilimsel çıktı elde edildi.

Uzun Süreli Veri Setleri Oluşturuluyor

Sefer Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy, her yıl düzenlenen seferlerin önemli bilimsel veri setlerinin elde edilmesini sağladığını belirtti. Özsoy, "Bugüne kadar düzenlenen sekiz Antarktik ve dört Arktik bilim seferinden 200'ün üzerinde bilimsel çıktı elde ettik." dedi.

Çalışmaların Hedefi: İklim Değişikliğinin Etkilerini Gözlemlemek

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nden Bilge Durgut, Arktik Bölge'deki denizel biyoçeşitliliği çevresel DNA kullanarak incelemek amacıyla örnekler topladıklarını söyledi. Durgut, "Bu canlıları ve yoğunluklarını tespit ederek iklim değişikliğinin etkilerini gözlemlemeyi hedefliyoruz." ifadesinde bulundu.

Türk Kadın Bilim İnsanlarının Rolü

İTÜ projesinde görev alan Nursu Aylin Kasa, seferin zorluğuna rağmen Türk kadınlarının bilimde ulaştığı noktaları göstermesi açısından büyük bir anlam taşıdığını belirtti.

Analiz Aşaması ve Gelecek Planları

KTÜ'den Prof. Dr. Ersan Başar, yürüttüğü iki proje ile ilgili bilgi vererek, Arktik Bölge'de petrol kaynaklı kirliliği tespit edip, deniz ortamındaki biyolojik üretkenliği belirlemeye çalıştıklarını aktardı. Başar, elde edilen örneklerin analizlerinin ardından yazım işlemlerinin gerçekleştirileceğini de ekledi.

Mikroorganizmaların Gelecekteki Kullanımı Araştırılacak

İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Gülden Açıl, buzullardan izole edilen mikroorganizmaların pigment üretim potansiyelinin ve bunların gıda, tekstil ve kozmetik sektörlerindeki kullanım olanaklarının araştırılacağını bildirdi. Açıl, "Deniz buzu örnekleri, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için önemli bir kaynak oluşturuyor." dedi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi'nde, Türk...

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi'nde, Türk üniversitelerinden bilim insanlarının, kutuplarda elde ettikleri verileri incelediğini bildirdi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi'nde, Türk...

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi'nde, Türk üniversitelerinden bilim insanlarının, kutuplarda elde ettikleri verileri incelediğini bildirdi.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.