Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Havacılıkta Yapay Zeka ve Yerli Teknolojiler Üzerine Konuştu
Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, yapay zeka ve yerli yazılımların havacılıkta sağladığı avantajları vurguladı.
Al In The Sky Etkinliği ve Türkiye’nin Havacılık Stratejisi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Antalya'nın Serik ilçesindeki Belek Turizm Merkezi'nde düzenlenen "AI In The Sky: A Unified Approach with ICAO" etkinliğinde önemli açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, "Uçuş operasyonlarında yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz yazılım ve cihazlarımızı kullanıyoruz" dedi.
Türkiye’nin Avantajlı Konumu
Uraloğlu, Türkiye'nin 4 saatlik uçuş süresi içerisinde 1,5 milyar insanın yaşadığı bir lokasyona sahip olduğunu belirtti. 51,2 trilyon dolar gayrisafi milli hasılaya sahip 67 ülkenin merkezinde yer alan Türkiye’nin bu stratejik konumu, havacılık alanında büyük yatırımlarla desteklenmektedir.
Yeni Uçuş Hattı ve Yolcu Tahminleri
İç hatlarda 58, dış hatlarda ise 131 ülkede 347 noktaya hava yolu ile ulaşıldığını ifade eden Uraloğlu, Türk Hava Yolları'nın önümüzdeki dönemde İstanbul-Sao Paolo-Santiago ve İstanbul-Kuala Lumpur-Sydney hatlarında yeni seferlere başlayacağını bildirdi. Ayrıca, Türkiye'nin toplam yolcu sayısının bu yıl sonunda 236 milyon, 2025’te ise 250 milyonun üzerinde olmasını öngördüklerini aktardı.
Yapay Zeka ve Büyük Veri Teknolojileri
Küreselleşmenin temel aktörlerinden biri olan havacılık sektöründe, yapay zeka ve büyük veri teknolojilerine yatırım yapmanın önemine değinen Uraloğlu, "Havacılıkta yapay zeka ve büyük veri teknolojilerini değerlendirmek zorundayız" diyerek bu teknolojilerin işletme maliyetlerini düşürme potansiyelini vurguladı. Uraloğlu, pilot hatalarını minimize eden otomatik sistemler ve bakım süreçlerinin optimize edilmesinin, havacılığa sağladığı faydalara dikkat çekti.
İRADE Yazılımının Kullanımı ve Yerli Ürünler
Uraloğlu, Dalaman Havalimanı’nda kullanılmaya başlanacak olan interaktif radar analiz yazılımı "İRADE" ile ilgili bilgi vererek; "Siber güvenlik alanında %100 yerli ve milli uygulamalar geliştiriyoruz" şeklinde konuştu. Türkiye’nin ilk yerli sivil gözetim radarının Gaziantep Havalimanı'na kurulduğunu da sözlerine ekledi.
Kurumsal Dönüşüm Modeli ve Dijitalleşme
Uraloğlu, havacılıkta dijitalleşme odaklı "Kurumsal Dönüşüm Modeli (KDM)" geliştirdiklerini belirterek, bu modelin insan hatalarını minimize ettiğini ve proaktif bir iş süreci yönetimi sağladığını ifade etti. Dijitalleşmenin yanı sıra, modelin eğitim süreçlerine de katkı sağladığının altını çizdi.
Etkinlikle İlgili Son Gelişmeler
Bu etkinliğe, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) Genel Sekreteri Juan Carlos Salazar da katılmakta. Etkinlik 14 Kasım'da sona erecek.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Antaya'nın Serik ilçesi Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde yapay zeka teknolojilerinin havacılık sektöründeki etkilerini değerlendirmek amacıyla düzenlenen AI In The Sky etkinliğinin açılış toplantısına katıldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Antaya'nın Serik ilçesi Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde yapay zeka teknolojilerinin havacılık sektöründeki etkilerini değerlendirmek amacıyla düzenlenen AI In The Sky etkinliğinin açılış toplantısına katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.