Yeni Kamu Binalarına Yeşil Sertifika Zorunluluğu Getiriliyor
Yeni kamu binalarında yeşil sertifika uygulaması zorunlu hale getiriliyor.
Yeşil Sertifika Uygulaması Geliyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Banu Aslan, inşaat alanı 10 bin metrekareyi aşan yeni kamu binalarında Yeşil Sertifika (YeS-TR) almak zorunlu hale getirileceğini duyurdu.
Uluslararası Zirve ve Bakanlığın Çalışmaları
Banu Aslan, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği tarafından İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi'nde konuştu. "Sıfırın İnşası: İnsanca Yaşam" temasına değinen Aslan, çevresel sorunların sürdürülebilir bina inşasının önemini artırdığını belirtti.
Aslan, yapılan bu uygulamalarla birlikte enerjinin verimli kullanılacağına ve binaların daha dirençli olacağına dikkat çekti.
Yeşil Bina ve Yerleşme Sertifika Sistemi
Bakanlık tarafından hazırlanan Yeşil Bina ve Yerleşme Sertifika sistemi olan YeS-TR'nin 2026 yılından itibaren 10 bin metrekareden büyük yeni kamu binaları için zorunlu olacağını ifade eden Aslan, bu sayede yılda yaklaşık 600 milyon kilovatsaat enerji tasarrufu sağlanacağını kaydetti.
Aslan, "Bu, Keban Barajı'nın bir aylık elektrik üretimine eşdeğer. Ayrıca, 50 milyon kilogram karbondioksit salınımının azaltılması, 8 dönüm orman yutağına ve yaklaşık 800 milyon liralık maddi karşılığa eşdeğer olacak" dedi.
Uluslararası Çalışmalar ve Teşvikler
YeS-TR uygulamasının Türk Cumhuriyetleri ve uluslararası alanda yaygınlaştırılması için çalışmaların başlatıldığını ifade eden Aslan, müteahhitleri yeşil bina inşası konusunda teşvik edecek programlar hakkında bilgiler aktardı.
Su Tasarrufu ve Yapı Denetimi
Ayrıca, mevcut binaların Enerji Kimlik Belgesi'ne sahip olmasının teşvik edileceği ve belli özelliklerdeki binaların yağmur suyu ve gri su kullanılmasının zorunlu olacağı bilgisi verildi. Bu düzenlemeler sayesinde yıllık 10,2 milyon metreküp su tasarrufu sağlanması hedefleniyor.
Banu Aslan, yapı malzemelerinin standartlara uygunluğunun denetimi için Genel Müdürlük ve 81 il müdürlüğünün iş birliği içinde birleşik denetim sürecine gireceğini de açıkladı.
Dijital Dönüşüm Projesi
Aslan ayrıca, inşaat sektöründe dijital dönüşüme yönelik çalışmalara da değindi ve Ulusal BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) entegrasyonu ile proje süreçlerinin dijital platformlara taşınacağını belirtti. Mimar ve mühendislerin etkinliğinin artırılması amacıyla 28 Kasım'da mimarlık ve mühendislik hizmetleri çalıştayı düzenlenecek.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Banu Aslan, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneğinin (ÇEDBİK) düzenlediği Uluslararası Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi'ne katılarak konuşma yaptı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.