KTÜ'de Deprem Hasarı Tespiti için Robotik Teknolojiler Kullanılacak

KTÜ'de Deprem Hasarı Tespiti için Robotik Teknolojiler Kullanılacak

KTÜ, deprem sonrası hasar tespiti için robotik köpek ve yapay zeka projesi geliştiriyor.

KTÜ'de Deprem Sonrası Hasar Tespiti İçin Yenilikçi Proje

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) bünyesindeki Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (DE-YAS) başlattığı proje ile, "Deprem Sonrası Yapı Hasarlarının Hızlı ve Otomatik Tespitinde Robotik Köpek ve Yapay Zeka Kullanımı" hedefleniyor.

Amaç: Güvenli ve Hızlı Hasar Tespiti

KTÜ Rektörlüğü, bu proje sayesinde robotik köpekler ve yapay zeka kullanarak geleneksel hasar tespit yöntemlerine alternatif sunmayı amaçlıyor. Bu yenilik, afet sonrası binalara yapılacak müdahale ve onarım süreçlerini hızlandırmayı hedefliyor.

Projenin Destekleyen Kurumlar

KTÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi ve Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (BAP13) tarafından desteklenen bu projeyle, Türkiye'de bir ilke imza atılması bekleniyor.

Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı'dan Açıklama

Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, "Ülkemiz, önemli bir deprem kuşağı üzerinde bulunuyor. Bu nedenle tüm bölgelerde depremlere hazırlıklı olmalıyız. Özellikle 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri sonrası yürüttüğümüz destekleme çalışmalarının ardından bu projeyi hayata geçirmek için yola çıktık," ifadelerini kullandı.

Projenin Teknik Nitelikleri

KTÜ DE-YAS Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, bu proje ile hasar gören binalardaki gözlemsel hasar tespitine hızlı ve güvenilir bir karar destek sistemi getirileceğini belirtti. "Robotik köpekler, yüksek çözünürlüklü görüntüler toplayarak insan müdahalesini azaltacak ve bu tespit çalışmasına katkıda bulunacak," dedi.

Hasar Tespiti için Derin Öğrenme Algoritmaları

Projenin ikinci aşamasında, geliştirilecek yazılımın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın mevcut hasar tespit sistemine entegre edilmesi planlanıyor. Bu entegrasyon sayesinde yapıların onarım süreçleri hız kazanacak.

22 Ocak 2024 tarihinde başlayan projenin, 22 Ocak 2027'de tamamlanması bekleniyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezince...

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezince (DE-YAS), "Deprem Sonrası Yapı Hasarlarının Hızlı ve Otomatik Tespitinde Robotik Köpek ve Yapay Zeka Kullanımı" projesi yürütülüyor.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.