Trafik sorunu bitiyor, uçan taksi dönemi başlıyor

Trafik sorunu bitiyor, uçan taksi dönemi başlıyor

Farklı ülkelerden birçok uçağın sergilendiği Dubai Airshow 2023'ün öne çıkan özelliği, Archer tarafından tasarlanan Midnight adı verilen elektrikli dikey kalkış ile niş uçağı oldu. Şehir içi seyahat için geliştirilen uçak, pilot hariç dört yolcu taşıyabiliyor. Uçağın 2026 yılına kadar Birleşik Arap Emirlikleri ile Hindistan'da taksi olarak görev yapması beklenirken uçağın 40 kilometrelik mesafeyi 10 dakikada kat ettiği söyleniyor.

Dünyanın dört bir yanından havacılık sektörü uzmanlarını bir araya getiren dünyanın en büyüğü şeklinde tanımlanan hava gösterilerinden Dubai Airshow 2023, dün Birleşik Arap Emirlikleri'nde açıldı. 17 Kasım'a kadar sürecek etkinlik, 95 ülkeden 1.400'den fazla katılımcıyı ağırlayacak. Fuarda farklı ülkelerden firmaların geliştirdiği pek çok uçak sergileniyor.

Midnight, adı verilen uçak etkinliğin en dikkat çeken aracı, Amerikan havayolu şirketi Archer'ın tasarlamış olduğu elektrikli dikey kalkış ile iniş uçağının tğm dikkatleri üzerine topladığı görüldü. 80 km'ye kadar şehir içi seyahatler için tasarlanan Midnight, 160 km'ye kadar uçma kapasitesine de sahip.

TAKSİ 10 DAKİKADA 40 KM ÜZERİNDE UÇUYOR

Trafik sorunu bitiyor, uçan taksi dönemi başlıyor

Maksimum 241 km hıza ulaşacak şekilde tasarlanan aracın, saatlerce süren yolculukları ise dakikalara indirmeyi hedefliyor. 40 kilometrelik mesafeyi 10 dakikada kat edebilen aracın pilot hariç olmak üzere 4 yolcu taşıdığı söyleniyor. Bagaj taşıma olanağı da sunan Midnight'ın 12 dakikalık şarj ile 32 km yol kat edebildiği belirtiliyor.

Trafik sorunu bitiyor, uçan taksi dönemi başlıyor

Helikopterden 100 kat sessiz çalışan bu uçak, rekabetçi fiyat politikası sayesinde karayolu taşımacılığına alternatif olacak. Bugüne kadar bu araçla birçok test uçuşu gerçekleştirildi. Ayrıca, ticari havayolları ile aynı seviyede güvenlik sertifikasına sahip olmak amacıyla araç sertifikasyon süreçleri devam etmektedir.

Trafik sorunu bitiyor, uçan taksi dönemi başlıyor

TAKSİ ŞEKLİNDE KULLANILACAK

Acil durum hizmetlerinin yanı sıra yolcu taşımacılığı, eşya ve lojistik gibi çeşitli sektörlerde kullanılması beklenen aracın, 2026 yılında BAE ve Hindistan'da taksi olarak görev yapması bekleniyor.

Trafik sorunu bitiyor, uçan taksi dönemi başlıyor

Archer kurucusu ve CEO'su Adam Goldstein, yaptığı açıklamada Midnight'ın Amerika Birleşik Devletleri'ndeki sertifikasyon sürecini 2025 yılına kadar tamamlamasını beklediklerini, bu süreç tamamlandıktan sonra 2026 yılında uluslararası operasyonlara başlamayı planladıklarını söyledi. Firmalarının alanında dünyanın en iyileri arasında yer aldığını kaydeden Goldstein, ileri düzeyde teknik becerilere sahip olduklarını ifade etti.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.