Yapay zekada akıllara zarar yeni dönem başlıyor

Yapay zekada akıllara zarar yeni dönem başlıyor

Britanya, havaalanlarında yapay zeka destekli yüz tanıma teknolojisi ile yepyeni bir aşamaya geçiyor. Adını E-Gate koyan bu sistem, seyahat süreçlerini hızlandırmanın yanı sıra, yapay zeka aracılığıyla uçuşa geçecek yolcuların göçmenlik yasalarına uygunluğunu da kayıtları tarayarak tespit edebilecek.

İngiltere'de havaalanları, yapay zeka destekli yüz tanıma sistemleriyle önemli bir değişim yaşıyor. E-Gate adını taşıyan bu sistem, seyahat süreçlerini hızlandırmanın yanı sıra, yapay zeka yardımıyla uçuşa geçecek yolcuların göçmenlik yasalarına uygunluğunu denetleyebilecek bir yapıya sahip. Bu teknoloji, Türkiye'de zaten kullanımda.

Yapay zekanın günlük hayatımıza etkisi hızla büyüyor ve İngiltere'de havaalanlarında kullanılmaya başlanan yapay zekalı yüz tanıma sistemi, pasaport kontrolü ihtiyacını ortadan kaldırabilir. İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın projeleri arasında, yüz tanıma sistemiyle birlikte teması minimuma indiren bir seyahat deneyimi ve Dubai'deki benzeri bir "akıllı sınır" oluşturma hedefi bulunuyor.

yapay zeka

Sınır Gücü Genel Müdürü Phil Douglas, yeni programın daha fazla teması önlemek adına geliştirilmiş yüz tanıma teknolojisi kullanacağını belirterek, bu sayede bireyler hakkında daha önce olmadığı kadar fazla bilgiye ulaşabileceklerini, hatta bu kişilerin daha önce Birleşik Krallık'ta bulunup bulunmadığını dahi öğrenebileceklerini ifade etti. Göçmenlik yasalarına uygunluk da sistem tarafından kontrol edilecek ve güvenlik kayıtları incelenecek.

Yeni teknolojinin bu yıl içinde test edilmesi planlanırken, gelecekte pasaportların tamamen ortadan kaldırılmasını sağlayabilecek sınır ötesi dijital kimlikler de şu an üzerinde çalışılan bir başka konsept. Türkiye'de ise Sabiha Gökçen Havalimanı'nda, yapay zeka destekli görüntü işleme sistemi ile giriş, güvenlik kontrolü, pasaport kontrolleri ve yolcu bekleme süreleri gibi süreçleri ölçerek yolcu hareketlerini izleyen bir sistem zaten kullanılıyor. E-pasaport uygulaması ile de Türk vatandaşları, biyometrik verilerini taratarak pasaport işlemlerini saniyeler içinde tamamlayabiliyorlar. Bu teknolojiler, Türkiye'nin İSG ile tanıştığı ve blockchain altyapısı kullanılarak hızlı ve doğru bilgi akışının sağlandığı yenilikler arasında yer alıyor.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.