Bacak Uzunluğu Eşitsizlikleri Ciddi Sorunlar Yaratabilir

Bacak Uzunluğu Eşitsizlikleri Ciddi Sorunlar Yaratabilir

Bacak uzunluğu eşitsizlikleri, birçok sağlık sorununa yol açabilir. Uzmanlar, tedavi edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Bacak Uzunluğu Eşitsizliklerinin Sağlık Üzerine Etkileri

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı'ndan Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Kalkışım,bacak uzunluğu eşitsizliklerinin vücutta çeşitli sorunlara neden olabileceğini açıkladı. Bu sorunlar arasında aksama, topallama, parmak ucunda yürüme, omurga deformitesi ve eklem problemleri yer alıyor.

Toplumda Görülme Oranı ve Belirtiler

Kalkışım, bacak uzunluğu eşitsizliğinin, bir bacağın diğerinden kısa olması durumunu ifade ettiğini belirterek, bu durumun toplumda yaklaşık yüzde 25 oranında görüldüğünü vurguladı. Genellikle 1 santimetre altındaki farklar fark edilmezken, 2 santimetreden fazla olan eşitsizlikler çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Bu sorunlar arasında aksama, sırt ağrısı, kalça ve diz problemleri bulunmaktadır.

Gelişimsel ve Doğuştan Nedenler

Bacak uzunluğu eşitsizlikleri, doğuştan ve gelişimsel nedenlerle ortaya çıkabilir. Dr. Kalkışım, "Geçirmiş olduğunuz kırık, kemikte bulunan kitleler veya geçirilmiş enfeksiyonlar gibi birçok faktör bu durumu etkileyebilir" dedi. Genetik ve sendromik nedenler de doğumsal eşitsizliklerin bir parçasıdır.

Tedavi Seçenekleri

Eşitsizlik miktarlarına ve yaşa göre tedavi yöntemlerinin değiştiğini ifade eden Kalkışım, "Eğer eşitsizlik hafifse, ayakkabı yükselticileri veya özel ortopedik ayakkabılar faydalı olabilir; ancak daha ciddi durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir" dedi.

Uzun Dönem Sonuçları

Tedavi edilmezse, uzun vadede bacak uzunluğu eşitsizlikleri leğen kemiği problemlerine, skolyoz gibi omurga bozukluklarına yol açabilir. Tedavi edilmediği takdirde, ilerleyen dönemlerde kalça, diz ve ayak bileğinde ağrılar ve kireçlenme sorunları gelişebilir.

Sonuç olarak, bu tür eşitsizliklerin ciddiye alınması ve uygun tedavi sürecinin başlatılması önemlidir. Erken müdahale, kalıcı deformitelerin önüne geçebilir.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Dr....

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Kalkışım, bacak uzunluğunda eşitsizlik durumunun aksama, topallama, parmak ucunda yürüme, omurga deformitesi, sırt ağrısı ve eklemlerde problemler gibi birçok soruna neden olabildiğine ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.