Balıkesirli Kardeşlerin Umudu: Çanakkale'deki Böbrek Nakilleri
Çanakkale'de yapılan böbrek nakilleriyle hayat bulan iki kardeşin hikayesi, organ bağışının önemini bir kez daha vurguladı.
Balıkesirli Kız Kardeşlerin Hayata Tutunma Hikayesi
Balıkesir’de yaşayan diyaliz hastası iki kız kardeş, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hastanesi’nde 9 ay arayla yaptıkları böbrek nakilleriyle sağlığına kavuştu. Mevlüde Talan (41) ve Ümmühan Ulacık (39), uzun süren zor bir tedavi sürecinin ardından tekrar hayata tutundu.
Hayat Mücadelesi ve Nakil Süreci
Mevlüde Talan, 11 yıl boyunca diyaliz tedavisi gördü. Ablası Ümmühan Ulacık ise 4 yıl önce doğum sırasında yaşadığı yüksek tansiyon nedeniyle böbrek yetmezliği ile savaşmaya başladı. Talan, 3,5 yıl önce ÇOMÜ Organ Nakli Merkezi’ne başvurdu ancak doku uyumsuzluğu nedeniyle 4 kez ameliyat olamadı. Nihayetinde, Balıkesir’de beyin ölümü gerçekleşen bir hastadan alınan böbrek ile sağlığına kavuştu.
Ümmühan Ulacık, ablasının iyileştiğini gördükten sonra aynı merkeze başvurdu ve 4 gün önce yapılan bir başka nakille sağlık durumunu düzeltme şansı buldu.
Organ Naklinin Önemi ve Bağış Çağrısı
ÇOMÜ Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cabir Alan, “Böbrek yetmezliğinin en etkili tedavisi organ naklidir. Ancak ülkemizde organ bağışı konusunda ciddi bir eksiklik yaşanmaktadır.” dedi. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de 85 bin hasta diyalize girerken, bunların yalnızca 30 bini böbrek nakli olmayı istemektedir.
Ümmühan Ulacık, diyaliz tedavisinin zorluğuna dikkat çekerek, “Diyaliz döneminde neredeyse su içemiyordum; şimdi böbrek naklimden sonra 3 litre su içiyorum.” dedi. Mevlüde Talan ise “11 yıl diyaliz tedavisi gördüm, sağlığıma kavuşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Organ bağışının önemini herkesin anlaması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Yeterli Organ Bağışı Yok
Prof. Dr. Alan, Türkiye’de beyin ölümü gerçekleşen 5 hastadan yalnızca 1’inin organ bağışında bulunduğunu belirtti. Organ bağışının artırılması gerektiğini vurgulayarak, “Halkımızdan organ bağışı konusunda daha duyarlı olmalarını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Balıkesir'de yaşayan diyaliz hastası kardeşler Mevlüde Talan (solda) ve Ümmühan Ulacık (sağda), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Hastanesi'nde 9 ay arayla kadavradan yapılan nakille sağlıklarına kavuştu.
Balıkesir'de yaşayan diyaliz hastası kardeşler Mevlüde Talan (solda) ve Ümmühan Ulacık (sağda), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Hastanesi'nde 9 ay arayla kadavradan yapılan nakille sağlıklarına kavuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.