Domates suyu o hastalığa karşı dur diyecek
ABD'deki Cornell Üniversitesi'ndeki araştırmacılara göre domates suyu tifoyu önleyebilir. İşte o araştırmanın detayları..
Domates suyunda bulunan bazı bileşenlerin tifo tifoya neden olan Salmonella typhi adlı bakteri başta olmak üzere birçok bakteriyi öldürdüğü gösterilmiştir.
Techexplorist web sitesine göre, ABD'deki Cornell Üniversitesi araştırmacıları sindirim ve idrar yollarında, her yıl dünya çapında 21 milyon insanı enfekte eden ve 200.000 kişiyi öldüren tifoya neden olan Salmonella typhi gibi insan sağlığına zararlı olan bakterilerin bulunduğunu keşfettiler. Cornell Üniversitesi Mikrobiyoloji ve İmmünoloji Bölümünde profesör olan çalışmanın baş araştırmacısı Jeongmin Song, "Çalışmamız domates ile domates suyunun Salmonella da dahil olmak üzere bağırsak bakterilerini öldürdüğünü buldu" dedi.
Araştırma makalesi, domatesteki iki antimikrobiyal peptidin, bakteri zarlarını bozan, sindirim sistemini kaplayan koruyucu bakteri zarını yok ederek hastalığa neden olan küçük proteinler olarak bilindiğini açıklıyor.Buna idrar yoluna zararı olan patojenleri ortadan kaldırdığı keşfi de dahildir. Araştırmacılar ayrıca domates suyunun mide-bağırsak ve idrar yollarının sağlığını etkileyebilecek diğer bakteriler üzerindeki etkilerini de incelediler.
Bu çalışma, domates suyunun, mide-bağırsak ve idrar yolu sağlığına zararlı Salmonella typhi'yi ve diğer bakteri çeşitlerini etkili bir şekilde ortadan kaldırdığını buldu. Araştırmacılar, bu çalışmanın sonuçlarının, başta çocuklar ve ergenler olmak üzere toplumun meyve ve sebze, özellikle de domates tüketiminde artışa yol açacağını umuyor.
Araştırmanın ayrıntıları Amerikan Mikrobiyoloji Derneği'nin yayınladığı Mikrobiyal Spektrum gazetesinde yayınlandı.
TİFO HASTALIĞI NEDİR, NASIL OLUŞUR?
Tifo, Salmonella typhimurium (S. typhi) bakterisinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Bu bakteri insan bağırsaklarıyla birlikte kan dolaşımında yaşar. Bulaşma, enfekte bir kişinin dışkısıyla temas yoluyla bireyler arasında gerçekleşir. Bu hastalık hayvanlarda görülmez. Bu nedenle bulaşma her zaman kişiden kişiye gerçekleşir. Tifo bakterileri ağız yoluyla vücuda girer ve bağırsaklarda 1 ila 3 hafta kadar kalır. Bu sürenin sonunda bağırsak duvarına ve kan dolaşımına doğru göç ederler. Kan dolaşımından diğer dokulara e organlara yayılır. Tifo bakterisi bağışıklık sisteminin etkilerine karşı hayatta kalabildiğinden, bağışıklık sisteminin mikroorganizmayla savaşma yeteneği çok azdır.
Tifo; kan, dışkı, idrar ya da kemik iliği örneklerinde bakteri tespit edilerek teşhis edilir.
Tifo, çoğunlukla Salmonella tifo adı verilen bir bakteri neden olur, ancak nadiren Salmonella paratifoid adı verilen bir bakteri neden olur. Salmonella typhi'nin neden olduğu hastalık daha da ciddidir. Aynı sınıfta olmalarına rağmen tifoya neden olan bakteriler, bir başka ciddi derecede bağırsak enfeksiyonu olan salmonellaya neden olan bakterilerden farklıdır.
Tifo; kontamine yiyecek veya su yoluyla ve bazen de enfekte bir kişiyle doğrudan temas yoluyla yayılır. Tifüsün endemik olarak görülen ülkelerde, döküntülerin çoğu kirli içme suyundan ve kötü hijyen koşullarından kaynaklanmaktadır. Gelişmiş ülkelerdeki insanların çoğu seyahat ederken enfekte oluyor ve hastalığı dışkı-ağız yoluyla başkalarına bulaştırıyor. Bu, bakterilerin çevreye enfekte bir kişinin dışkısı ve bazen de idrarı yoluyla girdiği anlamına gelmektedir.
Tifo hastası olan kişiler tuvaleti kullandıktan hemen sonrasında ellerini dikkatli yıkamaz ve yiyeceklerine dokunmazlarsa bu yiyecekleri yiyen kişiler de enfeksiyona yakalanabilir. Bu enfeksiyon aynı zamanda içme suyu veya bakterilerle kontamine olmuş diğer yiyecekler yoluyla da bulaşabilir.
Tifodan tamamen iyileşen az sayıda insanın sindirim kanallarında veya safra keselerinde antibiyotik tedavisinden sonra yıllar boyunca bakteri bulunabilir. Kronik taşıyıcı olarak adlandırılan bu kişiler, kendilerinde herhangi bir belirti olmasa bile, dışkılarındaki bakterileri dışarı atarak başkalarına aktarabilirler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.