Gündüz vakti uykunuz geliyorsa aman dikkat

Gündüz vakti uykunuz geliyorsa aman dikkat

Gündüz uykusu olanlara uzmanlar uyarı geldi. Uyku süresi kişiden kişiye farklılık gösterirken yaş ile de değişkenlik gösterir. Nörolog Prof. Dr. Hakan Kaynak, konu hakkında açıklamaları haberimizde.

Uyku süreleri kişiden kişiye farklılık gösterirken yeni doğan dönemlerinde günün büyük kesimi uyku ile geçerken REM denen dönem ile beraber rüyalar görülüyor.

Erişkin yaşlarda uyku 7-8 saat süreyle REM döneminin uyku içerisinde oluşmasıyla yüzde 50'den yüzde 25'e indirildi. Yaşın ilerlemesiyle beraber uyku süresinin kısaldığına, REM zamanlarında giderek düşüş yaşanırken Kaynak konu hakkında açıklamalarını yayınladı. Uykunun sirkadiyen ritmi da yaşla beraber değişkenlik gösterirken bebeklik zamı gün içerisinde yayılarak 6-7 uyku epizodu erişkin yaşlara gelindiğinde gün içerisinde 2 defa uykuya ve uyanıklığa eğilimli olunuyor.

uyku

GÜNDÜZ UYKUSUNA DİKKAT

Yaşın ilerlemesiyle beraber unutkanlıkla Parkinson gibi hastalıklar oluşurken Prof. Dr. Kaynak bu hastalıkların ilk habercisinin gündüz uykusu olduğu belirtiliyor. REM dönemlerinde kesinti olunurken bu tür sorunlarda hastalıkların ilerlemesiyle beyinde uykunun dönemlerin ayırt etmesiyle uykular gündüze geçiş yapılıyor.

REM döneminde kas gerginliği en az seviyeye gelirken yaşın ilerlemesiyle beraber ortaya çıkan bir grup hastalıkta REM döneminde kaslar tam olarak gevşemez, bazen kas gerginliğinde artış zamanları hastaların rüyalarında gördüklerini içeriyor. REM uykusu davranış bozukluğu olarak yorumlanırken demans ve parkinson hastalığı olmak üzere oluşan unutkanlık gelişen hastalığın seyri sırasında yaşanır. 

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.